Palóc Húsvét a Füleki Várban

Hetedszer rendeznek Palóc Húsvét ünnepi fesztivált a szlovákiai Füleki Várban. 

Agócs Attila elmondta: április 9-én, Húsvét hétfőjén a vetélkedők, játékos foglalkozások, ételkóstolás mellett a Palócok az Ipolyon túlról című műsorrészben fellép a varsányi Muskátli Hagyományőrző Együttes, a szécsényi Iglice és kis Iglice táncegyüttes, valamint a salgótarjáni Dűvő Népzenei Együttes.

A füleki származású Szvorák Katalin népdalénekes, valamint a folklórműsor füleki kötődésű szereplői a Nagyszüleink öröksége blokkban lépnek színpadra.A várudvar programját idén először kézműves kirakóvásár egészíti ki a vár alatti utcában.A rendezvényre érkezők megtekinthetik a vár Bebek-tornyában berendezett Esztétikum és öltöztetett szakrális ábrázolások a Palócföldön című néprajzi kiállítást, valamint a Gömöri Fotóklub tárlatát is.

2012. április 9. (10,00–17,00) 
Műsor

1000–1215 Kézműves foglalkozások, lovagoltatás, ügyességi versenyek, locsolóversmondó-verseny, íjászverseny gyerekeknek a Szarvasűzőkkel
1215–1230 Ételszentelés
1230–1415 Palócok az Ipolyon túlról
• Muskátli Hagyományőrző Együttes – „Húsvét Varsányban“ (Varsány)
• Iglice Néptáncegyüttes és Kis Iglice Gyermek-néptáncegyüttes (Szécsény)
• Dűvő Népzenei Együttes (Salgótarján)
1415–1530 Nagyszüleink öröksége
• Szederinke Gyermek-néptáncegyüttes (Fülek)
• Rakonca Néptáncegyüttes és a Kis Rakonca Gyermek-néptáncegyüttes (Fülek)
– hudobný doprovod ĽH Dűvő
• Szvorák Katalin szólókoncertje „Tavaszvilág“ címmel (Budapest – Fülek)

Foglalkozások a műsor alatt 

Tojásdíszítés különböző technikákkal, gólyalábazás, arcfestés, bőrkarkötők készítése, tűzzománcozás, molnárkalács- és mézeskalácssütés, palóc ételek kóstolása, kézzel hajtott körhinta, húsvéti motívumokkal díszített tárgyak készítése.Kézműves kirakodóvásár a vár alatt.

Kapcsolódó rendezvények 

A vár Bebek tornyában megtekinthetők a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai mellett a „Lélek által szemlélve. Esztétikum és öltöztetett szakrális ábrázolások a Palócföldön“ c. néprajzi kiállítás, valamint a Gömöri Fotóklub „Gömör, ahol élünk“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*