Jelentős többlettel zárt a magyar államháztartás

Az államháztartás uniós módszertan szerinti egyenlege 2011-ben 1204,6 milliárd forint többlettel zárt, ami a GDP 4,3 százalékát jelenti. Az egyszeri tételek nélkül a költségvetési hiány – a vállalt 2,94 százalék helyett – 2,43 százalék lett, amely az előző évek eredményeihez és más országok adataihoz képest is óriási siker.

A rendszerváltás óta Magyarországon még soha, egyetlen kormány sem tudta költségvetési többlettel zárni az évet. Az tehát, hogy 2011-ben a Kormány a költségvetést pozitív egyenleggel zárta, egy egészen kivételes helyzet. Még akkor is, ha ebben néhány különleges intézkedés is szerepet játszott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A kormány a múlt évre vonatkozó költségvetés elfogadásakor azt vállalta, hogy – az évközbeni egyszeri tételek nélkül – a hiány 2,94% lesz. Ennek fényében még jelentősebb, hogy a kitűzött célhoz képest mintegy fél százalékkal kisebb hiánnyal zárt a büdzsé. 2004 óta ez volt az első év, hogy az EU által előírt 3 százalék alatt tudtuk tartani a költségvetési hiányt.

A tervezetthez képest sokkal kedvezőbb hiány egyértelműen az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető. Az új rendszer 40 ezer új munkahelyet teremtett, mintegy 6 százalékos reálkereset növekedést produkált, jelentősen javította a gyermekes családok anyagi helyzetét és hozzájárult a gazdaság kifehéredéséhez. Az arányos, egykulcsos adórendszernek köszönhető 60 milliárd forintos többletbevétel pedig hozzájárult a pénzügyi konszolidációhoz is.

A vártnál pozitívabb államháztartási hiány alakulását azért is jelentős előrelépés, mert sem a nemzetközi pénzügyi szervezetek, sem a hazai elemzők többsége nem bízott abban, hogy a Magyar Kormány képes – az egyszeri tételek nélkül – az államháztartás hiányát 3 százalék alatt tartani. A 2011-ben elért 2,43 százalékos költségvetési hiány jelzésértékű arra vonatkozóan is, hogy a Magyar Kormány a kézben tartott, fegyelmezett államháztartási gazdálkodás mellett 2012-ben is tudja teljesíteni a kitűzött 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos hiány. Forrás: OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*