Amerika fejlesztené az együttműködést Üzbegisztánnal

Az üzbég államfő szerint az utóbbi időben jelentősen megélénkült az együttműködés Üzbegisztán és az Egyesült Államok között.

Iszlam Karimov erről csütörtökön beszélt, amikor Taskentben megbeszélést folytatott James Mattis tábornokkal, az amerikai Középső Parancsnokság vezetőjével. A felek áttekintették a közép-ázsiai térség helyzetét, az afgán kérdést és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit – derül ki a Fergana nemzetközi hírügynökség pénteken közzétett beszámolójából.
A tárgyaláson Karimov kiemelte, hogy több területen is erősödött a két ország közötti együttműködés, akárcsak a politikai és gazdasági párbeszéd. Mattis hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok érdekelt az egymás iránti kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló partnerség szélesítésében.
Megfigyelők kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott az amerikai magas rangú, különösen a külügyi tisztviselők látogatása Taskentben. Az egykori szovjet tagköztársaságot felkereste Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és első helyettese, James Steinberg is, valamint William Burns külügyi államtitkár és Robert Blake közép- és dél-ázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettes.
A fokozott diplomáciai tevékenység az amerikai csapatok afganisztáni kivonásával függ össze. Várható, hogy az onnan 2014 végéig kivonandó nemzetközi erőket és a haditechnikát Üzbegisztánon és Tádzsikisztánon át szállítják. A meglehetősen hosszú ideig tartó és igen összetett műveletet részletesen kell kidolgozni, és éppen ezért a különböző amerikai hatóságok képviselőinek további látogatására lehet számítani a közép-ázsiai térségben.

 

Forrás: MTI

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*