Állami ingatlant kapnak az önkormányzatok

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 26 önkormányzat kaphat 43, eddig nem hasznosított állami ingatlant. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a kormány határozata alapján az MNV 2012. május 30-ig köti meg az összesen 1,1 milliárd forint forgalmi értékű ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket.

Ezek az ingatlanok alkalmasak arra, hogy segítsék az ingatlanátvevők mindennapos feladatellátását. A közlemény szerint a jelenleg nem vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek. Egyúttal a helyi önkormányzatok ingyenesen jutnak olyan vagyonelemekhez, amelyek elősegítik feladataik ellátását.

Az NFM tájékoztatása szerint így többek között tizenegy feleslegessé vált ingatlanhoz jut hozzá Drégelypalánk. Az ingatlanok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a község önkormányzata a Drégely várához kapcsolódó idegenforgalom fellendítése érdekében szálláshelyeket és sátorozó helyeket alakítson ki. A Baranya megyei Bogádmindszent két olyan közterület tulajdonjogát kapja meg, amelyeken sportpálya létrehozását tervezik. A közlemény alapján az ingatlanok között a helyi önkormányzatok vagyonkezelési feladatainak ellátása szempontjából kedvezőbb feltételeket biztosító vagyonelemeket is átad az állam, így több közutat és csatornát is. A kormány emellett a Baptista Szeretetszolgálat részére összesen 5,5 millió forint értékben juttat honvédségi ingóságokat, amelyeket hajléktalan- és szenvedélybeteg-ellátási programjaikban használnak fel.

Az NFM közleménye szerint a kormány 2011-ben három alkalommal döntött állami ingatlanok ingyenes átadásáról. A tulajdon-átruházási szerződésekbe több garanciális feltételt építenek be, így az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése, amelyek a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosítják. Az ingatlanok tételes jegyzéke a kormányhatározat mellékleteként a Magyar Közlönyben jelenik meg a közeljövőben – olvasható a közleményben. Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*