Öt új műterem nyílt New Yorkban a filmeseknek

Hétfőn New York polgármestere, Michael Bloomberg adta át a brooklyni Steiner Filmstúdió új hangszigetelt műtermeit.

A város vezetőjének állítása szerint a beruházás újabb munkahelyeket teremt a metropoliszban, továbbá számos filmes és tévés produkciókat fog vonzani a város által biztosított többi kedvezménnyel. Az új műtermekkel a növekvő igényeket akarták kiszolgálni, hiszen – mint mondta -, New York ma már “filmek és tévés műsorok százainak népszerű és virágzó otthona”.

A médiacégek, a független producerek és a szórakoztatóipar más résztvevői régóta panaszkodtak, hogy New York túl drága lett a filmezéshez vagy a tévéshowk gyártásához. Woody Allen, a város szerelmese is inkább Európában forgat, idén a francia fővárosban készült Éjfélkor Párizsban című munkájáért kapott forgatókönyves Oscart, de más produkciók is inkább Kanadába vagy Észak-Carolinába, Louisianába vagy Új-Mexikóba tették át székhelyüket, mert ezek az államok jelentős adókedvezményekkel csalogatják a filmeseket.

New York válaszul a produkciós helyszíneket bővítő cégek támogatásával állt elő. A Szex és New York mozifilm a 2004-ben megnyílt Steiner stúdióban készült, jelenleg pedig a Gengszterkorzó című tévésorozatot készítik műtermeiben. New York állam a filmbiznisz fellendítésére arra is ígéretet tett, hogy 2014-ig harminc százalékosra bővítik a filmek és tévéprodukciók adójóváírását.

Papp Gabriella

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*