Aszteroidák a Földhöz közel

Két kis aszteroida száguldott el a Föld mellett, de egyikük sem jelentett veszélyt bolygónkra – jelentette be ma az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA aszteroidafigyelő szolgálata, melyet a a Jet Propulsion Laboratory mellett működő, a földközeli objektumokkal foglalkozó program keretében hozták létre.
A Kaliforniában, Pasadenában tevékenykedő részleg csillagászai folyamatosan pásztázzák az égboltot a nagyobb és így a Földre potenciális veszélyt jelentő égitestek után kutatva – olvasható a Space.com tudományos hírportálon.

Az egyik kisbolygó nappal, a másik pedig közép-európai idő szerint 19.09-kor suhant el hétfőn Földünk mellett. Az első aszteroida 9 méter átmérőjű. Körülbelül akkora, mint egy turistabusz. Ez 154 ezer kilométerre haladt el a bolygó mellett. A második aszteroida mindössze 3 méter átmérőjű, és 58 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, azaz mindkét égitest a Föld és a Hold között suhant el.

A Föld és égi kísérője közötti távolság 382 ezer kilométer, az első aszteroida 0,4 Hold-távolságnyira közelítette meg bolygónkat, a másik pedig 0,17 Hold-távolságnyira.

Kutatók újabb földsúroló aszteroidát fedeztek fel, mely a számítások szerint 2013 februárjában közelebb lesz a bolygóhoz, mint néhány geostacionárius pályán keringő műhold. Ha becsapódna, akkora pusztítást végezne, mint az 1908-as Tunguz meteor.

A 2012 DA14-re keresztelt égitestet nemrég fedezték fel spanyol csillagászok. Eredményeiket a Nasa is megerősítette. A számítások szerint a körülbelül 60 méter átmérőjű objektum 2013 februárjában fog elsuhanni szülőbolygónktól karnyújtásnyira. Az égitest várhatóan 27 ezer kilométerre halad majd el felszíntől, így közelebb lesz, mint némely geostacionárius pályán keringő műhold.

 

Papp Gabriella

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.