Rachel Weisz a magyar feltaláló lánya

Rachel Weisz Angliában született és Londonban nőtt fel. Édesanyja, osztrák származású pedagógus volt, majd később kezdett el foglalkozni a pszichoterápiával. Édesapja, Weisz György magyar feltaláló, akinek a családja a háború borzalmai elől emigrált Angliába.Rachel számára az igazi kitörést a Sean Mathias által rendezett For Living című Noel Coward színdarabja jelentette.

Ezt követően már egyre többet láthattuk a televíziók csatornáin kisebb – nagyobb szerepekben. Az első jelentősnek mondható filmszerepét a ’Láncreakció’ c. filmben alakította. Innen már nem volt megállás, hiszen számos angol sikeres filmben is feltűnt. A magyar közönség azonban a Szabó István által rendezett A ’napfény íze’ című alakításában ismerhette meg igazából a fél magyar színésznőt. Nem váratott magára sokáig a nemzetközi elismerés sem, hiszen A ’múmia’ című filmmel szinte berobban a filmvilágába. Ezzel az alakításával elismerést váltott ki a szakmától és a közönségtől egyaránt.

A későbbiek folyamán láthattuk a Constantine, a démonvadász és Az elszánt diplomata című mozikban. Utóbbi alakításáért  Oscar- és Golden Globe – díjjal jutalmazták, de kiérdemelte   a BAFTA – díjat, sőt, még  a keményszívű Londoni Filmkritikusok díját is.

2006-ban férje filméjében A ’forrás’ kapott főszerepet. Ezt követően a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Pálma jelölést kapott. Rachel karrierje ekkor már felfelé ívelt és még ugyan abban az évben, egy történelmi filmben az ’Agora’ című alkotásban szintén főszerepet vállalt. Weisz ebben a filmben Alexandriai Hüpatia, az első ismert matematikusnő szerepében tűnik fel.  Alakításáért a Spanyol Filmakadémia Goya-díjra jelölte.

A filmcsillag bevallotta, hogy voltak olyan időszakai, amikor, lázadó ifjúságának következményeként kirúgták, szebben fogalmazva eltanácsolták egy kiváló magániskolából.

A múmia filmek sztárja, elmondása szerint, tini korában nem tudott mit kezdeni a korlátokkal. Sok esetben volt tiszteletlen tanáraival, akik nem tolerálták magatartásbeli problémáit és más iskolát javasoltak Rachelnek. Az eltelt évek bebizonyították, hogy a filmcsillag kinőtte, elhagyta kamaszkori problémás időszakát. Napjainkban már a jó természetéről híres a szakmájában és kollégái körében.

Az Oscar – díjas szépség visszaemlékezése:
„Megkértek, hogy hagyjam el a London Collegiate iskolát, de az anyukám nem szereti, ha azt mondom, hogy kirúgtak. Nem próbáltam felgyújtani az iskolát, semmi ilyesmi nem volt, csak hatalom-ellenes ügyek voltak. Nem fogadtam el, hogy tanároknak joga lenne megmondani, hogy mit csináljak. Ellenkeztem, folyton beszéltem a teremben, ezért csendben kitettek.” – mondta el Weisz. Majd a londoni St. Paul´s leányiskolában fejezte be a tanulmányait, ahonnan a tekintélyes Cambridge University-re nyert felvételt.

Rachel Hannah Weisz 1970. március 7. én született Londonban. Oscar- és Golden Globe-díjas, magyar származású angol színésznő. A múmia és  A múmia visszatér című filmek, hozták meg számára az ismertséget, elismertséget.

Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*