Őskori kígyószörnyeteg New Yorkban

Őskori kígyószörnyeteg, egy majd tizenöt méteres Titanoboa cerrejonensis “leselkedik” a New Yorki Grand Central pályaudvarnál.

A jó hír, hogy nem élő hüllőről van szó, csupán egy élethű makettről, amellyel a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum kívánja felhívni a figyelmet Titanoboa, a szörnyűséges kígyó című új tárlatára, amely január 6-ig látogatható – olvasható a Yahoo News hírei között. A Titanoboa mintegy 65 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszok kihalását követő paleocén korban élt. Egyetlen ismert faja a Titanoboa cerrejonensis a valaha felfedezett legnagyobb kígyó. 2009-ben a Kolumbia északi részén, La Guarja tartományban fekvő Cerrejón közelében lévő bányánál 28 T. cerrejonensis fosszilis maradványait találták meg. A felfedezés Jonathan Bloch,a  Floridai Egyetem természettudományi múzeumának paleontológusa, valamint Carlos Jaramillo, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet őslénykutatója nevéhez fűződik.


A 28 megtalált kígyóból a nyolc legnagyobb hossza 12-15 méter lehetett. Összehasonlításképp a legnagyobb ma is élő kígyó a zöld anakonda, amely 7,5 méteres, és a legnehezebb kígyófaj a Földön, valamint a közel 9 méteres kockás-piton. A foszilis gerincet a mai kígyók gerincének alakjával és méretével összehasonlítva a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a T. cerrejonensis 12-15 méter hosszú lehetett, legvastagabb részénél 1 méter volt az átmérője, tömege pedig elérhette az 1135 kilogrammot. Noha a boához hasonlított, életmódját tekintve az anakondára emlékeztetett – vízben élt, hallal, krokodilokkal táplálkozott. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*