7,8-as erejű földrengés volt Mexikóban

A Richter-skála szerint 7,8-as erejű fölrengés volt kedden dél után 3 perccel Mexikóban. A földmozgás emberéletet nem követelt, de tizenegyen megsérültek és több száz ház megrongálódott.

A Mexikóvárostól az ország déli partvidékéig érezhető rengés epicentruma Guerrero és Oaxaca szövetségi államok csendes-óceáni partjának közelében, Ometepec településtől 29 kilométerre északnyugatra volt, a nagy városoktól messze. Délután 19 utórengést regisztráltak, ezek ereje 4,6 és 5,3 között mozgott. Pánikba esett emberek tömegei tódultak az utcákra.

Alejandro Poiré belügyminiszter tájékoztatása szerint a fővárosban két ember, Oaxaca államban pedig további kilenc sérült meg. Kettő állapota súlyos. A földrengés által leginkább sújtott partvidéken több száz ház megrongálódott. A hatóságok riadókészültségben állnak továbbra is, a polgári védelem pedig megfeszített erőkkel dolgozik azon, hogy felmérje a károkat. A stratégiai fontosságú intézményekben nem esett jelentősebb kár, s már minden közszolgáltatás rendben működik.

A földrengés után Mexikóváros több kerületében megszakadt az áramszolgáltatás, összeomlott a mobiltelefon-hálózat, de egyetlen épület sem rongálódott meg súlyosabban. A nemzetközi repülőteret rövid időre lezárták.

Barack Obama amerikai elnök nagyobbik lánya egy iskolai csereprogram keretében éppen Oaxaca szövetségi államban tartózkodik. A 13 éves Malia „egy pillanatig sem volt veszélyben”, sértetlenül vészelte át a földrengést – közölte a Fehér Ház, amely nem szokott az elnök lányairól hírt adni, most csak a kivételes helyzet miatt tette.

Az 1973 óta eltelt közel három évtized alatt 15 olyan földrengés történt a keddi földmozgás 500 kilométeres sugarú körében, amelynek ereje elérte vagy meghaladta a hetes fokozatot. A legsúlyosabb, 8,1-es erejű földrengés 1985-ben Mexikóvárost tarolta le, s tízezer ember életét oltotta ki.

Az 1985-ös földrengés után Mexikóban megszigorították az építési szabályokat, és az egész országban sokkal komolyabban veszik az építkezéseket. Ennek is köszönhető, hogy azóta a földrengések jóval kevesebb anyagi kárt okoznak.

Papp Gabriella

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*