Magyarországon a Cirque Du Soleil is tönkrement

Végelszámolással megszűntetik a The Dream Merchant Kft.-t, amely a luxemburgi Cirque Du Soleil tulajdonában áll. A társaságot vélhetően adóoptimalizálási okokból tarthatta fent a világhírű cirkusz, a cég 2010-es árbevétele 84 millió dollár volt.

 A Cégközlönyben közzétették a The Dream Merchant Company Kreációs és Üzletviteli Szolgáltató Kft. végelszámolásáról szóló határozatot. A társaságot 2001-ben alapította a montreáli székhelyű Groupe Cirque Du Soleil Inc., 2010-ben került át a luxemburgi leánycéghez. Az éves beszámoló alapján érdemi tevékenységet nem végzett a társaság Magyarországon, vélhetően adózási okok indokolhatták az alapítását. Mindössze egy munkavállalót foglalkoztatott.

Az utolsó leadott beszámoló alapján 2010-ben a társaság 85 millió dollár nettó árbevétel ért el, teljes egészében exportból, jogdíjak beszedéséből. Az összeg jelentős része az Egyesült Államokból származott, de Európából, Dél-Amerikából, Oroszországból is származott jogdíjbevétele. A beszámolóban feltűntetett tetemes értékcsökkenés elsősorban a vagyoni értékű jogok értékcsökkenése eredményezte.

A cég aktívan kölcsönzött más Cirque Du Soleil cégeknek, jelentős kamatbevétele származott ebből. A magyar társaság 46 millió dollár mérleg szerinti eredménnyel zárta a 2010-es évet.

A montreáli székhelyű cirkuszt 1984-ben alapította Guy Laliberté és Daniel Gauthier. A társulat több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztat, eddig 6 világkörüli turnét tartott. A társulat a hagyományos cikruszi produkciók helyett elsősorban mozgásművészekre és akrobatákra épít.-gazdasag.hu üzleti hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*