Fehér tetők New Yorkban

A klímavédelem szempontjából mégis megéri fehérre festeni a háztetőket New York-ban  – mondják a Columbia Egyetem és a NASA kutatói. Állítsuk szerint az olcsó fehér festék is segít abban, hogy ritkábbak legyenek a városi hősziget-jelenség miatt erősödő hőhullámok a nagyvárosban.

A hagyományosan sötét színű tetők 76 Celsius-fokra melegedtek fel 2011 július 22-én az év legforróbb napján, míg a kísérleti célból fehérre festett födém 23,3 fokkal hűvösebb volt a NASA Goddard Intézete és a Columbia Egyetem közös kutatása szerint.

A fehér tető hőmérsékletét 2011 nyarának minden napján mérték a kutatók, és azt állapították meg, hogy a födém átlagosan 23,8 fokkal volt hűvösebb, mint a hagyományosak. A fehér bevonat azon olcsó klímavédelmi megoldások közé tartozik, amelyeket Michael Bloomberg polgármester népszerűsít azért, hogy a metropolisz üvegházgáz-kibocsátása egyharmadával csökkenjen 2030-ra Stuart Gaffin, a Columbia kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a nyolcmilliós nagyvárosban esténként 2,7-3,8 Celsius-fokkal melegebb van az úgynevezett városi hősziget jelenség miatt. A hősziget azért alakul ki, mert a városi környezet sötét színű aszfaltja, épületei, de a fémburkolatok is több hőenergiát nyelnek el a napsugárzásból, mint az erdők, a mezők, vagy a hó és jég borította vidékek.

Az utóbbi évtizedben a várostervezés visszatérő problémája a jelenség tompítása volt. A fehér tető jóval olcsóbb, mint a zöld tetők kialakítása élő növényzettel. A speciális bevonat 1,4-2 dollárba kerül négyzetméterenként, de “ha ön valóban fehér tetőt akar olcsón, fogjon egy vödör akrilfestéket” – mondta a Columbia kutatója.

A hőszigetnek számos következménye van a rekordokat döntő áramfogyasztástól a rosszabb levegőminőségen át az extrém meleg okozta halálesetekig. New Yorkban jelenleg tizennégy olyan nap van nyaranta, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 32,2 fokot. Pár évtized múlva már legalább harminc nappal kell számolni – mondta Cynthia Rosenzweig, a NASA Goddard Intézetének munkatársa.
Az épületek lapos tetejét hagyományosan aszfalttal vagy kátránnyal szigetelték, mert vízálló, jól alakítható, ellenáll a környezeti hatásoknak, és a legváltozatosabb geometriájú födémeken is beválik. Viszont a hősziget szempontjából mi azt mondjuk, legyen az új fekete a fehér” – mondta Stuart Gaffin.

Papp Gabriella

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*