New York a legversenyképesebb város

New York a legversenyképesebb város befektetési, üzleti és idegenforgalmi vonzerő szempontjából. Az Economist Intelligence Unit, a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági-pénzügyi elemző és előrejelző csoportja a világ 120 legnagyobb városára dolgozott ki új versenyképességi indexet nyolc fő kritérium – környezeti és természeti kockázatok, társadalmi – kulturális karakter, globális vonzerő, gazdasági erő, emberi tőke az intézményrendszer hatékonysága, pénzügyi érettség, valamint infrastruktúra fejlettsége és hatékonysága – alapján.

Mindezeket különböző súlyozással egybevetve az EIU elemzői New York-ot hozták ki a 120-as mezőny első helyére, a megszerezhető 100 pontból 71,4 pontot ítélve a nagyvárosnak.New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és az amerikai kontinens harmadik legnépesebb városa. Az országon belül és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb politikai, üzleti és kulturális központ.

New York számos körzete, nevezetessége vált ismertté a külföldiek számára is az idők folyamán. A Szabadságszobor bevándorlók millióit köszöntötte, amikor hajójuk megérkezett az öbölbe a 19. század végén, és a 20. század elején. A Times Square-t gyakran emlegetik a Világ kereszteződéseként is, ami találó név, hiszen ez az egyik legforgalmasabb a világon.

New York pénzügyi központja, a Wall Street Alsó Manhattanben versenyezve még Londonnal is, amit a világ pénzügyi központjaként tartanak számon. Végül, de nem utolsó sorban, a világ vezető tőzsdéje, a New York Stock Exchange is itt található. Számos főiskola és egyetem található New Yorkban: Columbia Egyetem, New York Egyetem és a Rockefeller Egyetem, amik a világ legnívósabb oktatási intézményei közé tartoznak.

Leslie Baranyai

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*