Átlag felett a munkanélküliség

Az országos átlagot messze meghaladó, huszonkét százalékos a munkanélküliség Somogyban, a helyzet Csurgón és környékén a legrosszabb, ahol minden harmadik aktív korú állástalan – írja a Somogyi Hírlap.

Csaknem 30 ezer állástalan szerepel a megyei munkaügyi központ legfrissebb nyilvántartásában: a 29 901 munkanélküli 5618 fővel, 23,1 százalékkal több, mint a tavalyi év utolsó hónapjának statisztikájában szerepelt.Jelenleg az aktív korú somogyiak 22,1 százalékának nincs bejelentett állása, ami 4,6 százalékkal több, mint a tavalyi év záróadata. A munkaügyi központ a jelentős változást a különböző munkaerő-piaci programok befejeződésével indokolta.

Tavaly januárhoz képest viszont javult a helyzet, egy esztendővel ezelőtt 1109-cel több állástalant tartottak számon a megyében, azaz 3,6 százalékkal csökkent a regisztrált munkanélküliség. Mely a februárban-márciusban induló különféle programoknak köszönhetően – Startmunka, szociális földprogram, hosszú távú közfoglalkoztatási és egyéb programok indulása – újabb 7253-mal csökkenhet.

A megyében a csurgói kistérségben a legrosszabb a helyzet, ahol 32,6 százalékos a munkanélküliség, azaz csaknem minden harmadik ember állás nélküli. Csak minimálisan jobb a helyzet a barcsi a kadarkúti és a lengyeltóti kistérségben, ahol szintén az országos átlag háromszorosát meghaladó az állástalanok száma. Marcali és Tab környékén a megyei átlag közeli a munkanélküliség aránya, míg a siófoki és a balatonföldvári kistérségben a legjobb a helyzet.

(OrientPress Hírügynökség)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*