Civil összefogás a Dunáért

Több hónapig tartó programsorozattal népszerűsítik idén a Dunát és környezetét civil szervezetek, valamint alkotócsoportok. A Danube Flow néven ismertté vált kezdeményezés célja az, hogy szórakoztatva mutassa be a Duna értékeit. Tavasztól őszig számos vidám akcióval, élménnyel várják az érdeklődőket acélból, hogy így csábítsák az embereket a folyópartra.

Amint tudjuk, a Duna több millió ember életének része, hiszen isszuk a vizét, használjuk az energiáját és közlekedünk is rajta. A többség ezt teljesen természetes állapotként kezeli, és hajlamos elfelejteni, hogy ez a folyó Magyarország és Európa egyik legnagyobb természeti kincse.

-A VaLyo (Város és a Folyó) Csoport tavaly nyáron építette ki a Duna Tanösvény nevű, séta- és kerékpáros túraútvonalat a budapesti belvárosban. Nagy sikert arattak a fiatal művészek információs táblái és a STÉG nevű közösségi tér, ahol őszig különböző ingyenes programokat is tartottak. Ezen a projekten kívül az átlagemberek szinte csak a Nemzetközi Duna Napon kerülhettek közelebbi kapcsolatba a folyóval, amelynek a szervezésében évek óta részt veszünk. A Danube Flow kezdeményezés célja, hogy több hónapon keresztül, egészen pontosan március 22-től szeptember 30-ig adjon élményeket az embereknek, valamint összefogja és anyagilag is segítse a Dunával foglalkozó civil szervezeteket, hogy megvalósíthassák az elképzeléseiket – mondta Kobrizsa Ádám, a projektet koordináló Mindspace Nonprofit Kft. vezetője.

A Danube Flow résztvevői nyílt pályázatot hirdettek, amelyre kreatív projektötleteket várnak. A jelentkezők március 7-ig javasolhatnak közösségi és családi programokat, vidám akciókat a folyópartra, forgathatnak klipet a Dunáról, tervezhetnek művészeti, köztéri alkotást, ruhakölteményt, mobil alkalmazást, Facebook játékot, installációt vagy akár egy Dunára írt operát is. A fantázia szabadon szárnyalhat, az egyetlen feltétel, hogy az ötlet középpontjában a Duna és környezete szerepeljen. A pályázat összdíjazása egymillió forint, amelyből a tervek szerint, négy nyertest jutalmaznak majd. Az eredményhirdetés március 21-én, a Víz Világnapja előestéjén lesz.

Buza Edina

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*