Meghalt Balatoni Boli Endre Szumátra szigetén

Meghalt Balatoni Boli Endre, az egykori Vágtázó Halottkémek (VHK) és az annak tagjaiból később alakult Vágtázó Életerő üstdobosa; a 47 éves zenészt vasárnap Szumátra szigetén váratlanul érte a halál – erősítette meg zenésztársa, Grandpierre Atilla hétfőn az MTI-nek.

A VHK és a Vágtázó Életerő énekese elmondta, hogy a hír, amely az interneten vasárnap éjjel kezdett el terjedni, eredetileg Balatoni Boli Endre barátnőjétől származik, beszélt azonban a dobos édesanyjával is, akit már a magyar konzul is értesített a halálhírről. A barátnőtől származó információk szerint a halál oka mérgezés lehetett. Enni-innivalót vettek, a zenész rosszul lett, a mentőket ismeretlen eredetű görcsök miatt hívták ki. Balatoni Boli Endre már a kórházba szállítás közben, a mentőben meghalt. Mint felidézte, 1986 óta zenélt együtt Balatoni Boli Endrével. “Váratlanul ért a hír, és eddig abban reménykedtünk, hogy esetleg mégsem igaz” – fogalmazott Grandpierre Atilla.


Beszélt arról, hogy áprilisra azt tervezték, stúdióba megy a Vágtázó Életerő, várta a közös munkát. “Készül a VHK-film is, amelyhez áprilisban interjút adott volna Boli” – tette hozzá. A dobos számára az utazás pénzkereset és életforma volt: az utóbbi 15 évben gyakran utazott Délkelet-Ázsiába, ahol mindig hosszú időt töltött – emlékezett Grandpierre Atilla. Mint a halálhírt vasárnap éjjel közreadó Lángoló Gitárok zenei honlapon olvasható, Balatoni Boli Endre első jelentősebb zenekara az 1984-ben alakult Marina Revue volt, ahol már dobosként szerepelt, előtte basszusgitározott a Commandóban és a T-34-ben. A zenész egy interjúban nemes egyszerűséggel az első magyar hardcore zenekarnak nevezte a Marina Revue-t, amelyből olyan, később meghatározó együttesek nőttek ki, mint a Trottel, az AMD, illetve a Tizedes Meg A Többiek.

Fotó: http://iriezion.hu

Balatoni Boli Endre 1986-ban szállt be a legendás etno-punk csapatba, a Vágtázó Halottkémekbe, amelynek 2001-es feloszlásáig tagja volt. 2008-ban csatlakozott a Vágtázó Életerő nevű formációhoz is, amely öt korábbi VHK-tagból, valamint Szabó Kristóf  és Király Zoltán dobosból alakult. A köztes időkben olyan együttesekben zenélt, mint a Narco Polo, a Magura és a Világfa. A zenélés mellett híres – ahogy ő mondta – csavargó volt, lényegében folyamatosan utazott, bejárta szinte az egész világot, erről blogot is vezetett. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*