Kyra a magyar Olivia Newton John

Fedor Kyra énekesnő keresi helyét a zenevilágban. Kyra már sok mindenben megméretette magát. Láthattuk, hallhattuk színpadon, modellként, táncosként, énekesként egyaránt. Majd 14 évesen az  Euróvíziós dalfesztiválon, és Pop rock fesztiválon Popper Péter  háttérénekeseként. Nem sokkal  később  a Kifutó című műsorából ismerhettük meg, Olívia Newton John verseny dalával.

Ekkor már Kyra 15 évesen nagy ismeretségre tett szert a művészvilágban. Számos nagy zenésszel volt közös műsora, fellépése. Egyik felejthetetlen élménye, amikor gratulált neki Cserháti Zsuzsa, és Kovács Kati. A Kőbányai Zeneiskolába járt, ahol olyan tanároktól tanulhatott,  mint Póka Egon, Tóth János Rudolf, Ullman Ottó, Berki Tamás, Viktor Máté, Esze Jenő. Kyra már visszatérő interjúalanyom. Életéről, terveiről Tamás István az Amerikai – Magyar Hírújság főszerkesztője beszélgetett az énekesnővel.

Gyerekkori álmod volt, hogy énekesnő szeretnél lenni, vagy csak mindent úgy hozott magától a nagybetűs élet?
-Ez egy érdekes kérdés, – mondja mosolyogva. – Én úgy gondolom, hogy egészen véletlenül csöppentem ebbe a világba, mert ha nem lett volna anyu, biztosan nem fogalmazódott volna bennem meg, hogy egyszer majd a színpadról fog szólni az egész életem. Elég sok mindenbe belefogtam már gyerekkoromban 11-12 – évesen is. Modellkedtem és mellette manöken iskolába jártam. Ezt követően Zoltán Erikánál táncoltam. Édesanyám egy alkalommal meghallotta, hogy énekelem, dúdolgatom a Mariah Carey  Without You című dalt, és ezt követően már anyukám indított útnak az énekesi pálya felé. Megfogta a kezem, és elvitt Pintácsi Viktóriához  éneket tanulni, és alig 13 évesen már színpadokon énekelhettem.

Ének, tánc modellkedés és a tanulás. Nem volt ez teher egy kicsit egy tini lánynak?
-Jókat kérdezel, mert valóban később választanom kellett a tánc és az ének között. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy az éneket választom. 15 évesen elindultam a „Kifutó” című  tehetségkutató műsorban, Olívia Newton John  Hoppelesly Devoted To You című  dalával. Szépen ellavírozgattam ezzel a dallal teljesen a döntőig. Ezt követően 2 évig, megállás nélkül, egyik színpadról a másikra. A rádió és tv interjúk sorozata töltötte ki az életem. Jóleső érzés, hogy az utcán a mai napig felismernek az emberek. – Viszont, ahogy azt már korábban is mondtam neked: – nem mindenáron akartam énekesnő lenni. Hirtelen csöppentem bele ebbe a világba, és nem igazán tudtam felfogni, hogy éppen mi is történik velem. Később aztán minden letisztult bennem és kezdtem magam jól érezni a bőrömben.

Mikor kezdted el a zenei tanulmányaidat és hol?
-A Kőbányai Zeneiskolában 23-évesen kezdtem el a zenét elméletben is megtanulni igazából.   – Azt magad is jól tudod, hogy ez egy jó nevű iskola, ahol egy teljesen más és új világ nyílt ki előttem. Igen. Kinyílt előttem az élőzene csodálatos világa és itt kezdtem el igazán érteni, mi is a zene valójában. Csodálatos érzés volt megismerkedni a hangszerekkel és a zene nagy öregjeivel. A végén nekem olyan volt már az iskola, mintha az otthonom lett volna.

Mennyire nehéz ma az énekesi pálya, hogyan tudsz fennmaradni és megélni belőle?
-Nem ragozom túl neked, de nehéz!  Engem a színpad visz előre és egyszerűen nem veszem figyelembe sokszor azt, hogy mennyire kevés lehetőség van az érvényesülésre. Mindig csak egy dolog lebeg a szemem előtt: Énekelni kell és kész, mert az ének az életem! Nem lehet már megélni belőle, de ne is azért zenéljünk, hogy megélhessünk belőle, hanem  szeressünk zenélni, énekelni, hiszen valamivel mindenképpen foglalkozni kell a zene mellett még pluszban.  

Egy pár tehetségkutatón már megmérettetted magad. Mi a véleményed ezekről a műsorokról?
-Igyekszem diplomatikusan fogalmazni neked és az olvasóknak. – Valóban elindultam egy pár tehetségkutató versenyen, és én igenis látom annak értelmét, hogy néha-néha megmérettessük magunkat, legyünk tisztában a tudásukkal, és a mások tudásával is. – Te még emlékszel rá, hogy a Ki Mit Tud, és a Kifutó című tehetségkutatók, még  normális és reális keretek között működtek. – Viszont azt te is látod, hogy a mai tehetségkutató versenyek leginkább a termékkutatásról szólnak minden évben. Személy szerint nekem egy ilyen tehetségkutatóról nagyon fájó élményeim vannak. Eljutottam az első Tv felvételig, ami jól is sikerül és 4 igennel továbbjutottam a táborba, de hiába vártuk 9 héten át az adást, végül a süllyesztőbe kerültem. Ennek az okát a mai napig nem tudom. –  Erről ne is kérdezz többet, mert még mindig nagyon fáj.

Napjainkban hol van lehetőséged fellépni, mint énekesnek?
-Elsősorban klubokban, szabadtéri színpadokon, és rendezvényeken. Leleményesnek kell lennie az embernek, hogy a lehetőségeket meg tudja fogni, és ki tudja használni.

A jövőre nézve milyen terveid vannak?
-Megint jót kérdeztél! –  Én változatlanul, továbbra is természetesen kitartok a zene mellett.  Mindenképpen saját anyagot szeretnék a világra hozni. Az életemben volt némi változás mostanság. Magam mögé söpörtem sok mindent. Így most egyedül ugrok bele a mélyvízbe. Ezért úgy gondolom, kénytelen leszek meg tanulni úszni – mondja nevetve – és képes leszek megvalósítani az álmaimat. Biztosan tudom, hogy ez így is lesz. Szerencsére nem vagyok teljesen egyedül, hiszen ott van a család, barátok, akik büszkék rám és mindenben támogatnak. Külön öröm számomra, hogy a szakmán belül is akad egy – két ember, akik igazán mellettem állnak, segítenek és hisznek bennem. Ők komoly elismert zenészek. Ezek a dolgok azok, amik visznek előre, és adnak erőt nekem.

Tamás István

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*