Tintoretto-kiállítás Rómában

Tintoretto festményeivel kezdődik az idén Rómában tervezett nagy kiállítások sorozata: a 16. századi velencei művésznek először lesz önálló kiállítása az olasz fővárosban. Az egyszerű Tintoretto címet kapta a Quirinale köztársasági elnöki palota egykori istállójának termeiben szombaton nyíló és a látogatókat június 10-ig váró kiállítás.

Negyven vászon látható “a festészet legborzasztóbb elméjétől”, ahogyan Tintorettót a vele kortárs festő és művészettörténész, Giorgio Vasari nevezte – idézte fel a kiállítást gondozó Vittorio Sgarbi művészettörténész. A Jacopo Robusti néven született Tintoretto (1518-94) velencei kelmefestő édesapja után kapta művésznevét. A kiállítás életműve valamennyi korszakát bemutatja a nagyméretű vallásos témájú festményektől a profán tartalmú alkotásokig. Sgarbi a sajtónak kiemelte, hogy a kiállításon két Tintoretto-önarckép is látható.

Az alkotások olasz és külföldi múzeumokból érkeztek, köztük a Louvre-ból és a londoni National Gallery-ből. A kiállításra restaurálták a Scuola di San Rocco velencei épület egyházi és bibliai témájú festményeit. Először hagyta el a velencei San Polo templomot az itt őrzött Utolsó vacsora, amelyet egy pénzintézet finanszírozásával három hónap alatt restauráltak. A festmények elrendezése Tintorettónak az egykori mesterével, majd riválisával, Tizianóval való kapcsolatát is végigkíséri.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*