Az amerikaiak megkettőzik afganisztáni erőfeszítéseiket

A kabuli amerikai nagykövet és Barack Obama kampánytanácsadója vasárnap egyaránt úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy Washington nem vizsgálja felül afganisztáni elkötelezettségét a Koránégetés miatt kitört erőszakcselekmények miatt, amelyek során amerikai katonák is életüket vesztették.

    Ryan Crocker, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövete és Robert Gibbs volt elnöki szóvivő szerint Hamid Karzai ingatag kormánya összeomlana és a tálibok visszaszereznék az ország feletti ellenőrzést, ha Washington a csapatkivonás felgyorsítása mellett döntene. Crocker azt hangoztatta, hogy az amerikaiaknak meg kell kettőzniük afganisztáni erőfeszítéseiket és olyan helyzetet kell teremteniük, amelyben az al-Kaida képtelen lesz a visszatérésre. Gibbs szerint az elnök “addig a pontig igyekszik eljutni”, amikor az Afganisztán biztonságáért való felelősség átadható lesz az afgánoknak és az amerikai csapatokat haza lehet vezényelni.

 “Ha úgy döntünk, hogy belefáradtunk”, az al-Kaida és a tálibok nem tesznek hasonlóképpen – mondta a nagykövet, aki az ifjabbik Bush elnök idején az Egyesült Államok kabuli diplomáciai missziójának vezetője volt.Obama elnök bocsánatot kért afgán kollégájától, amiért a bagrami támaszponton véletlenül vallási irodalmat – beleértve a Korán több példányát – égettek el. A Koránégetést követően, szombaton az afganisztáni belügyminisztériumban lelőttek két amerikai tanácsadót, egy alezredest és egy őrnagyot. A merénylet nyomán a NATO visszarendelte az afgán minisztériumokban működő tanácsadóit.Vasárnap hét amerikai katona megsebesült, amikor Kunduz tartományban gránátot dobtak a bázisukra. A hatodik napja tartó zavargásokban a legkevesebb 30 ember életét vesztette és több mint 200 megsebesült.

 John McCain amerikai szenátor vasárnap, ugyancsak a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: az afganisztáni erőszakcselekmények azt bizonyítják, hogy “elhamarkodottnak” bizonyult Obama csapatkivonási terve.”Nem kétséges, hogy ha Afganisztán visszasüllyed a káoszba, akkor tanúi  leszünk az al-Kaida visszatérésének, és az ország  az Egyesült Államok elleni merényletek bázisává válik” – mondta a politikus, aki 2008-ban a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje volt. Az Egyesült Államok a tervek szerint 2014 végéig vonja majd ki csapatait Afganisztánból. A menetrendet a NATO májusi chicagói csúcstalálkozóján fogják majd elfogadni. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*