A jeltánc művészete

Napsugár Anna az egyetlen olyan jeltáncművész, aki hivatalos Zenei Siket Jelnyelven előadó Szakvizsgával rendelkezik Magyarországon és szerte a nagyvilágban.  Előadásain jól ismert slágerek, dalok szövegét táncolja el a hallássérülteknek és az egészségeseknek. 

Ez az új műfaj nemcsak művészet, hanem egy olyan terápia is, amellyel még a testi, szellemi fogyatékkal élő emberek is rátalálhatnak a fejlődés útjára. Napsugár Anna fellépéseivel, előadásaival igyekszik egy nagy közösségé kovácsolni a fogyatékkal élőket. Tizenhat éve született meg Anna fejében a jeltánc ötlete, kezdetben daloló kezek nevet adta e különös művészetének.

Napjainkban már számos helyen fellép és szórakoztat, de mivel a nagyobb rendezvények, fellépések a törvény szerint szakvizsga- kötelesek így szakvizsgát tett jeltáncból. Az  Országos Szórakoztató Zenei Központot, ahol több előadását is figyelemmel kísérték, egy új művészeti ágként jegyzi a jeltáncot.

 Sokunk számára még szokatlanul furcsa valóban ez a műfaj, azonban a zenének nagyon komoly szerepe van és lehet a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában. A fogyatékkal élő embereknek, valamint a hallássérülteknek óriási élmény egy ilyen koncert, előadás. Ők azok az emberek, akiket egyébként nehéz kimozdítani a magányosság világából. Ebben az esetben terápiás szerepe is van. Előfordult már, hogy egy súlyos értelmi fogyatékos ember a foglalkozások hatására elkezdett jelnyelvvel kommunikálni. Ez már egy olyan eredmény, ami a jeltáncot, mint terápiát igazolja.

Napsugár Anna a kezdetben egyfajta tükörfordítással jelelte el a dalokat. Aztán mégis inkább a művészet irányába indult el. Mivel ismeri az összes táncelemet, ezeket ügyesen beépítve alkalmazta a jeltáncba. A hivatalos jel-nyelvitolmácsolásba nincsenek érzések. Csak az egyszerű szöveg közérthető közlése mutogatással. A hallássérült emberek ezekből a jelekből saját maguk alakítsák ki a véleményüket. Anna az arcmimikájával, és a gesztusaival igyekszik, közlendőjét átadni, mely jó hatással van a hallássérült emberekre. Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy a jeltánc segíti lebontani a fogyatékossággal élő emberek és az egészséges társadalom közötti falakat. Olyan gyógyító hatású táncművészet, amely mindenkihez szól. A Jeltánc művészete abban rejlik, hogy a zenét, a dalok szövegét siket jelnyelv segítségével fordítja át. A 18 év fáradságos munkája napjainkra már kezd beérni, igaz, ha sok küzdelem árán is, de eljutott a csoport odáig, hogy már felfigyelnek rájuk és nagyon sok versenyre, fellépésre kapnak meghívást

Nem akarnak mást csupán a fogyatékos embereknek segíteni, visszaadni azt a hitet, hogy sérülten is lehetnek szépek. Képesek lehetnek arra, hogy másoknak örömet szerezzenek. Az ép és egészséges közönséget szeretnénk ráébreszteni arra, hogy a megszokott, már ismert világon kívül, mennyi másság és szépség létezik.

Az első hivatalos Zenei Siket Jelnyelven előadó Szakvizsgával rendelkező „Jeltánc” művészet műfaját Scharek János menedzser indította útjára. Napsugár Anna pedig a zenei jeltánc társulatával végig táncolja az országot, ahol szebbnél, szebb eredményeket, sikereket értek és érnek el.

 

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*