Fantomképek irodalmi hősökről

Irodalmi hősökről alkot fantomképeket egy amerikai író és médiaművész. A közzétett rajzokat a szerzők leírása alapján, rendőrségi technológiát használva készíti el Brian Joseph Davis.

Hogy néz ki Daisy Buchanan A nagy Gatsbyből, Sam Spade A máltai sólyomból, Tess az Egy tiszta nőből, a Bovaryné vagy A tehetséges Mr. Ripley címszereplője, a Neurománc Finnje vagy a Lolita Humbert Humbertje? Természetesen minden olvasó fejében máshogy. Egy New Yorkban élő író és médiaművész azonban arra vállalkozott, hogy egy törvényszéki program segítségével a regényekben szereplő leírások – és megalapozott feltételezések – alapján “fantomképet” készítsen a világirodalom egy-egy híres karakteréről.

Daisy Buchanan, The Great Gatsby, F. Scott Fitzgerald
Sam Spade, The Maltese Falcon, Dashiell Hammett

A kész alkotásokat a Tumblr miniblogoldalon (thecomposites.tumblr.com) osztja meg az érdeklődőkkel, akiknek száma a The Composites február eleji elindítása óta gyorsan nő. Mint Brian Joseph Davis a BBC-nek elmondta, az első négy nap alatt hatezer követője lett a közösségi site-on. A legtöbben a regények filmváltozatai alapján vizualizálják a karaktereket – mutatott rá a művész, megjegyezve, hogy sokak felháborodottan reagáltak például a Jane Eyre Mr. Rochesteréről készült fantomképre, amely egyáltalán nem hasonlít a könyv 2011-es megfilmesítésében a szerepet alakító Michael Fassbenderre. Egy szemtanú megváltoztathatja, kiegészítheti amit lát, ugyanúgy, ahogy egy író, és végső soron az olvasó is teszi ezt, amikor elképzel egy regénybeli alakot – tette hozzá Brian Joseph Davis, aki úgy érezte, muszáj bevonnia a projektbe a nagyközönséget is, hogy megtudja, fantomképeihez hasonlóan látják-e a szereplőket vagy egészen máshogy képzelik el őket.

Humbert Humbert, Lolita, Vladimir Nabokov

A médiaművész – aki a BBC online videójához Lisbeth Salandert, a Millennium-trilógia egyik főszereplőjét is megrajzolta – élvezi, hogy mennyire sokszínű az emberek reakciója. Emma Bovaryt például sokan a fantomképnél jóval szebbnek, hivalkodóbbnak képzelték el. Számos irodalomrajongó el is küldi neki kedvenc regényhőseit, hogy róluk is elkészítse fantomképét. Brian Joseph Davis azt vallja, hogy az internet megmenti az irodalmat – saját magától. A projektre érkező erős reakciók is azt bizonyítják, hogy az emberek teljesen új módokon akarják megtapasztalni az irodalmat, és erre rengeteg eszköz áll rendelkezésre – hangsúlyozta az amerikai művész. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*