Az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége Budapesten

Orbán Viktor miniszterelnök találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttségével. A bizottság tájékozódott az utóbbi években végrehajtott magyarországi változásokról és reformokról. A delegáció vezetője kérte a magyar kormánytól, hogy a továbbiakban is biztosítsa a befektető – és üzletbarát gazdasági környezetet, ahogyan azt eddig is tette.

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közleménye szerint az öttagúi delegáció februárban 2 napon át találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, országgyűlési képviselőkkel, kormányzati tisztségviselőkkel. Megbeszélést folytattak a civil és vallási szervezetek képviselőivel, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezetőivel is.
A kongresszusi delegáció fontos megbeszéléseket folytatott az Európát érintő gazdasági nehézségekről, annak helyzetéről. Majd kitértek a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány a gazdasági nehézségek mérséklésére kidolgozott. A washingtoni küldöttség kihangsúlyozta az Egyesült Államok és Európa közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fontosságát és jelentőségét.


A nagykövetség beszámolója szerint az amerikai képviselők az elmúlt másfél évben hozott, az egyházakkal kapcsolatos intézkedésekről is tájékozódtak. Ezzel kapcsolatban kihangsúlyozták, hogy minden vallási szervezetet megillető egyenlő bánásmód elvének fontosságát, amelyet az Egyesült Államok is alapvető értéknek tekint.

A kongresszusi delegáció elismerését fejezte ki Magyarország hozzájárulásáért az afganisztáni ISAF (a NATO vezette nemzetközi haderő) tevékenységéhez és a NATO vezette balkáni missziókhoz.Az amerikai küldöttség pénteken – Martonyi János külügyminiszterrel történt találkozásakor  üdvözölte a magyar kormány kétharmados parlamenti többségét, felhatalmazását. Fontosnak nevezte ugyanakkor az ellenzék bevonását is a törvényalkotásba.
A Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának republikánus elnöke által vezetett delegáció programjának része volt: Raoul Wallenberg emléke előtti tisztelgés. A svéd diplomata a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről vált ismertté, szerte a világban. A delegáció egyetlen nyilvános programja a svéd diplomata szobránál a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban történt, ahol a küldöttek lerótták kegyeletüket.

Tamás István

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*