Magyar sorsok a világ legélhetőbb városában

Az osztrák főváros közelsége mind idegenforgalmi, mind munkaerő-piaci szempontból nagy hatással van Magyarországra. Mi vonzza a magyar turistákat és munkavállalókat Bécsbe? Milyen szakképesítéssel érdemes Ausztriában szerencsét próbálni? Mennyire egyszerű céget alapítani a kereskedelmi világvárosban? Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában Bauer Krisztina, Bécs Város Képviseleti Irodájának munkatársa és Juhász Krisztián, Bécsben élő osztrák-magyar állampolgár nyújtott segítséget az osztrák főváros élhetőségének megértéséhez.

Idegenforgalmi rekord: több mint 10 milliárd turista az osztrák fővárosban
Bécs 2011-ben ismét rekordévet zárt az idegenforgalom terén. A vendégéjszakák száma 5 százalékkal növekedett, 11,4 milliárd fölé emelkedett. „Az elmúlt év számadatai jól igazolják a Bécsben kijelölt út és a kommunikációs-marketing tevékenység helyességét. A pozitív eredmények ellenére fontos, hogy a város a továbbiakban is szolgáltatás-orientált maradjon” – emelte ki a Rádió Orient műsorában Bauer Krisztina, ComPress, Bécs Város Képviseleti Irodájának munkatársa.

Az osztrák főváros iránt érdeklődök között előkelő helyet foglalnak el a magyarok. A statisztikai adatok alapján tavaly 123 ezer vendégéjszakát töltöttünk el Bécsben. A kiutazás az általános szabadidőre, vásárlásra, múzeum- és koncertlátogatásra, illetve városnézésre irányul. A ComPress munkatársa elmondta, a magyarok leginkább a téli hónapokban, a karácsonyi vásár idején látogatnak el az osztrák fővárosba.

Bécs a bevásárlóközpontok helyett a személyesebb vásárlási lehetőségeket preferálja. A Naschmarkt ideális példa erre: a hagyományos piacon az alapvető élelmiszerek mellett különböző nemzetek konyháival is találkozhatnak a turisták. Bauer hozzátette, a tradicionálisabb vásárok mellett a bevásárlóközpontok sem tűntek el. Bécs legújabb ilyen kereskedelmi komplexuma a Westbahnhof.
Bécs és Budapest a turisztika számos területén együttműködik. A két főváros többek között a tengerentúlon is közösen lép fel. „Az eredményes együttműködéshez azonos célok, célpiacok szükségesek, emellett a rendelkezésre álló forrásoknak is meg kell egyezniük” – emelte ki a Rádió Orient vendége.

Munkavállalási lehetőségek: szükség van a magyar munkaerőre
Magyarország 2004-es európai uniós csatlakozását követően majdnem tízezer magyar munkavállaló célozta meg Ausztriát. A szerencsét próbálók közül 2300-an telepedtek le Bécsben. Bauer Krisztina kiemelte, a magyar munkavállalóknak megfelelő szakképzettség és nyelvtudás hiányában nincs nagy esélyük elhelyezkedni az osztrák munkaerőpiacon. „Bécs egy szolgáltatóközpont, így a városban csak szakmunkásokra van szükség” – tette hozzá.

„Az osztrákok szeretik és tisztelik a magyar munkaerőt” – számolt be a helyi viszonyokról Juhász Krisztián. A Bécsben élő osztrák-magyar állampolgár elmondta, a magyarok leginkább a vendéglátóiparban és az építőiparban helyezkednek el. Hozzátette, emellett sok magyar ápolónő végez időszakos munkát az osztrák fővárosban. „A magyar ápolónők alkalmazása olcsóbb az osztrák munkaerőnél. A magyar hölgyek segítsége nélkül komoly probléma lenne az osztrák betegellátásban” – emelte ki.

Bécs nagyon jó vásárlóerőt jelentő piac a magyar cégek számára is. Magyar befektetők elsősorban a turizmus, a kereskedelem, az építőipar és a műszaki szolgáltatások területén jelennek meg a városban. A ComPress munkatársa elmondta, az osztrák fővárosban több mint 300 magyar taggal rendelkező gazdasági társaság van.
A vállalatindításkor figyelembe kell venni a helyi iparűzési rendelet szabályozását – hangsúlyozta Juhász Krisztián. A forgalmat befolyásoló jogszabály 80 megfelelő szakképzettséget igénylő szakmát határoz meg. Ennek a kritériumrendszernek mindenképpen meg kell felelni – emelte ki a reklámmenedzser.

Bécs, mint a legélhetőbb város
Az osztrák főváros immár harmadik éve nyerte el a világ legélhetőbb városának címét. A díj nem véletlenül került Bécshez. A város mind politikai, gazdasági, kulturális, mind környezetvédelmi szempontból az élen helyezkedik el.
Turisztikai lehetőségei nagyon jók, a település az idegenforgalom ideális helyszíne – hangsúlyozta Juhász Krisztián. A bécsi lakos emellett a város jól kiépített infrastruktúráját, a biztonságos közlekedést és a magas életszínvonalat emelte ki pozitív tényezőként. „A város számtalan kulturális és egyéb szórakoztató lehetőségben is bővelkedik” – tette hozzá.

Bauer Krisztina a magas életszínvonalhoz társuló nyugodtabb élettempóra fektetett nagyobb hangsúlyt. „Bécsben van az ezer főre jutó legkevesebb autó, az emberek napi útjuk 71 százalékát autó nélkül teszik meg” – zárta szavait. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*