Új nemzeti légitársaságot szeretne a Malért

Egy, a Malév csődje után a Facebookon indult kezdeményezés civil szervezetté nőtte ki magát, amelynek fő célja egy új nemzeti légitársaság létrehozásának elősegítése. A Malért tagjai között számos egykori Maléves dolgozó található, de bázisát nem korlátozza a légitársaság volt alkalmazottaira.

Az egyesület céljai között szerepel az új nemzeti légitársaság megalakulásának és fejlődésének elősegítése mellett a magyar polgári légi-közlekedés szakmai és civil támogatása, a polgári légiközlekedésben tevékenykedők szakmai és szociális támogatása, a több mint 100 éves múltra visszatekintő magyar polgári repülés kultúrájának, hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása, valamint mindezek érdekében hazai és nemzetközi virtuális közösségek és személyes kapcsolatok kiépítése és fejlesztése. Az egyesület – célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében – gazdasági-vállalkozási tevékenységet is folytathat, ám közvetlen politikai tevékenységet nem vállal, pártoktól független. Ugyanakkor örömmel fogadják más szervezetek megkeresését, és maguk is vizsgálják az együttműködési lehetőségeket. A kormánnyal is szívesen leülnek tárgyalni, hogy megismerjék a döntéshozók szándékát és terveit egy új nemzeti légitársasággal kapcsolatban, amelynek felépítésében segédkeznének is.

A Malért főként az egykori Maléves pilótákból és stewardessekből, valamint egyéb szakemberekből álló bázisa nagyjából 80-100 milliárd forintos humán tőkét jelent, ennyibe kerülne ugyanis a munkavállalók kiképzése. A Malév csődje nyomán munka nélkül maradt csaknem 200 pilóta, 300 légi utaskísérő most még keresi helyét, de az idő leginkább a pilótákat sürgeti: 90 nap után szakszolgálati engedélyük lejár, meghosszabbítása az idő elteltével egyre nehezebbé válik – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Vécsei Mihály, az egyesület elnöke.

Demeter Csaba, korábbi Malév pilóta a munkakeresésről szólva elmondta: a magyar piacra belépő vagy bővítő légitársaságok általában 3 éves elkötelezettséget és komoly anyagi hozzájárulást várnak el a pilótáktól, a munkalehetőség pedig egyben külföldre költözést is jelent. A Malért egyúttal várja is az érdeklődőket, weboldalán – amely egyaránt elérhető a www.bluenoseair.hu, illetve a www.malert.hu címen – további információkkal is szolgál.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*