Gazdasági nyitás Kínában

A következő 5-10 évben fokozatos reformokkal a kínai gazdaság további nyitására van szükség – írja a kínai nemzeti bank (PBoC) statisztikai osztálya csütörtökön megjelent tanulmányában.

A liberalizáció elsősorban azt jelenti, hogy a külföldi befektetőknek szélesebb körű hozzáférést kell garantálni a kínai ingatlan-, részvény- és kötvénypiacokon, mint ahogyan a kínai állampolgároknak is a külföldi piacokon.     A jelentés szerint Kínának ki kellene használnia az úgynevezett “stratégiai lehetőségek időszakát”, így a központi vezetésnek lehetővé kellene tennie, hogy a kínai befektetők nyugati vállalatokat vásároljanak fel, a gazdasági válság miatt a korábbi évekhez képest alacsony áron.   A PBoC szerint a tőkeexportot és a tőkeimportot három fő lépésben kellene liberalizálni. Első lépcsőként a következő egy-három évben több kifelé irányuló kínai befektetést kellene engedélyezni.

Második lépésként három-öt éves időtávlatban a kínai bankok jüanben hitelezhetnének a a külföldi pénzpiacokon, s ugyanígy a hazai hitelpiacokat is megnyitnák a külföldi pénzintézek előtt. Az utolsó lépés az ingatlan-, kötvény- és részvénypiacokat illető korlátozások eltörlése, amelyet követően a másodlagos piacok liberalizálására is sor kerülhet.A PBoC a tanulmányban a kamatlábak és az árfolyamrendszer liberalizálását, valamint a jüan nemzetközivé tételét is sürgeti. A reformok a munkaintenzív ágazatokból a nagyobb hozzáadott értékű ágazatokba való átmenetet segítenék, valamint a háztartásoknak is több teret adnának pénzük befektetésére, vagyonfelhalmozásra. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*