Bubik István a színész legenda

Bubik István színművész 2004. nov. 28.-án egy vasárnap reggelen életét vesztette egy közúti balesetben, Cegléd és Ceglédberceli között. Rá emlékezünk most. Bubik István – 1958. május 19-én született. Elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd ezt követően a Nemzeti Színház társulatában kezdte el színészi pályafutását. 1993-ban londoni tapasztalatszerzését követően a Thália Színházhoz szerződött. A Tháliát követően 1998-tól volt tagja az Új Színház társulatának. Remek színészi munkásságát Jászai Mari díjjal ismerték el, de kiérdemelten, emellett megkapta a Rajz János-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, valamint a Magyar Művészetért járó díjat is. 2000 – ben pedig az Érdemes Művész kitüntetésben részesült.

Szerette a színházat, ahol a magyar és a világirodalom legismertebb szerepeit játszhatta el, de közel állt művészetéhez az ének is, ezért nem kis örömére számos rockoperák főszerepeit énekelte el. Mély érzelmeken alapuló, de ugyanakkor alkalmazkodó, játékstílus jellemezte művészetét alakításait. Főbb szerepei voltak: Mercutio (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Ádám (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek).

 

A színpad mellett több alkalommal a filmvásznon is feltűnt: először 1982-ben játszott Dobray György Vérszerződés című filmjében, majd ezt követően tévés szereplést is vállalt a „Nyolc évszak” című televíziós sorozat egyik szerepében. 1999-ben szerepet kapott, Szabó István a „Napfény íze” című filmjében, majd a „Hídember” -ben is játszott, de igazi sikerélménye és elismerése a 2002-ben Dér András által rendezett a „Kanyaron túl” című filmdráma főszerepéért kapta. Ebben az alakításában egy pap főszerepét játszotta, aki kábítószereseknek segítve működtetett egy menhelyet. A már említett szerepei mellett önálló estekkel is jelentkezett az Új Színházban. Ezeket, a fellépéseit a közönség mindig nagy szeretettel fogadta. Előadás sorozataiban a legkedvesebb költőinek és zenészeinek alkotásait mutatta be a nagyérdeműnek. Elsősorban versekből és a maga választott zenékből tevődött össze egy-egy esti előadása.

A Magyar Művészetért díjrendszernek önálló értékű díja a Bubik István-díj, amelyről évente dönt a kuratórium Kubik Anna vezetésével. A Magyar Művészetért – Bubik István-díj kuratóriumának tagjai: Eperjes Károly, Kerényi Imre, Kubik Anna (elnök), Lohinszky Lóránd, Márta István és Taub János. A díjátadás a MM díjátadó gálákon történik, a többi díjjal együtt. A díjat a 2004-ben elhunyt színművész emlékére hozták létre. Az elismerést 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki. A kitüntetett a pénzjutalom mellett átveheti Győrfi Sándor szobrászművész bronzból készült főnixmadár-allegóriáját, valamint a „Csillagokban” Bubik István című díszalbumot, amelyet karácsonyra és a színész halálának első évfordulójára jelentettek meg.

Egy színész, aki szerette a színpadot és a hazáját, egyforma hévvel. Egy sármos, lázadó, egy bohém forradalmár, egy “Ritka” Ember”,  írta róla a pályatársa, Rudolf Péter. Egy férfi, aki gyűlölte a mellébeszélést, aki tudott megbocsátani, zokogni és ütni, ha kellett; ha úgy érezte, hogy kell… Az ember, aki a kétségeit sem titkolta: De hol van az én állhatatosságom, hitem, kitartásom Ádáméhoz, aggodalmam, szókimondásom Bánk Bánéhoz képest? Lehet, hogy erősnek látszom, ez azonban csalóka…

 

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*