Megnyitotta kapuit a Fashion Stills

Február 16-án nyitotta meg kapuit a Fashion Stills exkluzív fotókiállítás a Sofitel Budapest Chain Bridge hotelben, mely a divatvilág kulisszatitkaiba enged betekintést és a leghíresebb tervezők zárt ajtóit nyitja meg a nagyközönség előtt. A kiállítás megnyitójára hazánkba látogatott az egyik művész, Gérard Uféras, akinek természetesen hazánk divatra érzékeny sztárvendégei, Mádai Vivien, Makány Márta, Csonka András, Csisztu Zsuzsa, Herczeg Zoltán, Piringer Patrícia és Vásáry André is gratuláltak.

A már több külföldi Sofitel szállodát megjárt fotókiállítás idén végre a budapesti hotelbe is megérkezett. Február 17-től egészen április 20-ig láthatók Budapesten a fantasztikus fotók London, New York, Brüsszel, Washington, Berlin, Chicago, Róma és Los Angeles után. A négy sztárfotós a divat emblematikus figuráiról és mozzanatairól készített pillanatképeket, melyek közül a legnépszerűbb alkotásokat ezúttal a magyar közönség is megtekintheti. A Dior, a Chanel, a Jean-Paul Gaultier, és az Yves St Laurent függönyei mögött lejátszódó események apró töredékeibe így betekintést nyerhet bármelyik divat őrült.

Gérard Uféras magát fotóriporternek, nem pedig divatfotósnak tartja, akit 14 éve varázsolt el a divat világa, ami örök szerelem. Összesűrített érzelmeket igyekszik megörökíteni, melyekre úgy tűnik igény is van, a párizsi Polka Galerie képviselője ugyanis elmondta, az utóbbi időben megnőtt a kereslet a fotók iránt, és jó befektetés, ha valaki ebbe a kortárs, nagyon mai művészeti ágba fekteti pénzét. A Sofitel Budapest Chain Bridge halljában kiállításra került fotósorozat a bemutató alkalmával sejtelmes vörös és fehér fényárban úszott, melyben a képek különleges megvilágítást kaptak. A résztvevők valóban úgy érezhették, mint ha az egyik korábban lefotózott divatbemutatón lennének, ahol a modellek és tervezők őrült, nyüzsgő forgatagába csöppentek volna bele.

Budapesten is méltó helyet kapnak tehát Derek Hudson, Cathleen Naundorf, Jean-Marie Périer és Gérard Uféras fotóművészek alkotásai, április 20-ig érdemes a budapesti Sofitel szállodába látogatni. Derek Hudson, az angol származású fotós, már egészen fiatal korában beleszeretett a fényképezésbe, és az olyan filmek inspirálták, mint az 1960-as évekbeli Antonioni film, a „Blow-Up”. Amikor Londonba költözött, akkor találkozott a híres fotóriporterrel, Terry Fincherrel, aki későbbi mentorként vezette végig Hudsont a fotósok pályájának rögös útján. A világról alkotott nézeteit és elképzeléseit sokáig a Life magazin hasábjain láthattuk. Ezután olyan nagyszerű újságoknak dolgozott, mint a Sunday Times, Newsweek vagy a Paris Match.

Cathleen Naundorf kezdetben a szobrászat és festészet iránt érdeklődött. Később, mikor a fényképezés belopta magát a mindennapjaiba, rendkívüli helyekre jutott el asszisztensként, mint amilyen Szingapúr vagy New York. Miután Párizsba költözött, olyan vezető magazinoknak dolgozott, mint a Vogue, a Glamour, az Elle, vagy a Marie Claire.

Jean-Marie Périer a Marie Claire fotósa mellett kezdte meg munkáját asszisztensként. Felismerték tehetségét, így rövid idő alatt egy pop zenével foglalkozó magazin vezető fotográfusa lett, olyan hírességeket kapott lencsevégre, mint a Beatles vagy a Rolling Stones.

Gérard Uféras mind a nemzetközi, mind a számára hazainak számító francia sajtóban elismerést vívott ki magának munkáival. Ahogy a reklámkampányokban, úgy minden más területen is megállta a helyét fotósként. Saját projektjei között szerepelt olyan sorozatok megalkotása, mint például Európa operaházainak bemutatása, melyet 1988-ban kezdett Párizsban és 2001-ben, Moszkvában fejezett be, elnyerve ezzel több díjat is. A kiállítást egészen április 20-ig tekinthető meg Budapesten.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*