100 milliós napelem beruházás

Az Új Széchényi Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszer „Napelemes megújuló energiahasznosító rendszer telepítése Tápiószecső Nagyközség közintézményeiben” címmel a KMOP 3.3.3-11-2011-0059 jelű pályázatot a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 88.877.110,-Ft támogatásban részesítette.

Ezzel megvalósulhat a település újabb beruházása a nemrég zárult önkormányzati épületek felújítását követően. A tápiószecsői önkormányzat által hozzáadott 10% önrésszel és a tervezés költségeivel együtt a beruházás összértéke eléri a százmillió forintot. A megvalósíthatósági tanulmány számításai szerint a befektetett mintegy tízmillió forint önrésze a településnek a jelenlegi energiaárakkal számolva három év alatt térülhet meg. Ezzel a pályázattal és a beruházással újabb lépést tesz Tápiószecső Képviselő-testülete az intézményrendszer gazdaságosabb működtetéséhez.

Az ország egyre több településén indítják el naperőmű létesítését. Két telephelyen, összesen öt és fél hektáron tervezi mintegy négy megawattos naperőmű létesítését a Komárom-Esztergom megyei Ete önkormányzata – mondta a település polgármestere. Rohonczi Lászlónak, a 615 fős település fideszes vezetőjének tájékoztatása szerint mindkét helyszín közeli csatlakozási lehetőséget kínál az országos energiahálózatra, és a napelemtáblák elhelyezése lehetővé tenné, hogy az ipari hasznosítás mellett a területen állatokat is lehessen legeltetni. A két terület önkormányzati tulajdonban van, az egyiket már kivonták a mezőgazdasági művelés alól.

A területeket olyan áron kívánják értékesíteni a leendő befektetőnek, hogy az összeg ne legyen akadálya a beruházás megvalósulásának – tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat a település éjszakai közvilágítását, illetve az intézmények áramfelhasználását szeretné megoldani a helyben termelt árammal, ehhez azonban egy olyan berendezés is szükséges, amely legalább 24 órán át képes tárolni az energiát.-MTI-

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*