Nőtt a versenyszférában foglalkoztatottak száma 2011-ben

A január-decemberi időszakban továbbra is jelentős mértékben, 25 ezer fővel emelkedett a versenyszférában alkalmazottak száma a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, míg a költségvetési intézményekben létszámcsökkenés mutatkozott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden a KSH adatai alapján.

A tárca hangsúlyozza, hogy az arányos, egykulcsos adórendszer bevezetése továbbra is érezteti pozitív hatását, a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó átlagkeresete decemberben – 2010 januárja óta nem látott mértékben – 11,4 százalékkal, az egész évet tekintve 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A foglalkoztatottak száma decemberben 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a versenyszféra 5 főnél nagyobb vállalatai körében.

Ettől függetlenül az elmúlt időszakban dinamikus bővülés volt tapasztalható, az év elejétől számítva 1,3 százalékos volt a létszámbővülés. A feldolgozóiparban tapasztalt eddigi dinamikus bővülés a kedvezőtlen világgazdasági környezet ellenére is fennmaradt, ebben az ágazatban a foglalkoztatottság 0,7 százalékkal javult – mutat rá az NGM. Az 5 főnél nagyobb vállalatok, valamint a közszféra 2011 decemberében 2 millió 663 ezer főt foglalkoztatott, amely 1,2 százalékkal alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél.

Ennek oka a közszféra csökkenése: kifutott a korábbi közfoglalkoztatási program, ezért létszámcsökkenés mutatkozott, az új közmunkaprogramok hatása még korlátozottan érzékelhető. A tavalyi év egészében a költségvetési intézményekben – a közfoglalkoztatottak számát kiszűrve – is 1,7 százalékos csökkenést regisztráltak 2010-hez képest. Az arányos, egykulcsos adózás továbbra is pozitívan hat a havi keresetek alakulására.

Nemzetgazdasági szinten decemberben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi nettó átlagkeresete 11,4 százalékkal nőtt –  amely nem tartalmazza a családi adókedvezmény további kedvező hatásait –  az egy évvel korábbi szinthez képest. A jelentős emelkedés a versenyszférában foglalkoztatottak 12,8 százalékos, a nonprofit szférában dolgozók keresetének 12,1 százalékos, és a költségvetési szektorban alkalmazottak 7,4 százalékos nettó bérnövekedésének köszönhető – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. (MTI)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*