Újabb Magyar siker Fliegauf Bence, Ezüst Medve nagydíjas Berlinben

Ezüst Medve díjat nyert a Csak a szél című alkotásával a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Fliegauf Bence. A Cesare deve morire című Olasz alkotás kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét a zsűri nagydíjával, az Ezüst Medvével tüntették ki.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző alkotásokat bemutatva úgy fogalmazott, hogy Fliegauf Csak a szél című filmje “lélekig hatoló történet arról, hogy szélsőjobboldali erők miként nyomják el” a romákat Magyarországon. A film világpremierjét február 16-án tartják meg.

Fliegauf, aki Rengeteg című első filmjével 2003-ban a Berlinale Forumán elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben a Dealerért a Berliner Zeitung rangos elismerését, most kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba. Az eredetileg Szállnak a varjak munkacímen futott filmdrámát a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt, romák elleni merényletsorozat inspirálta, és egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be kora hajnaltól késő éjszakáig.

Az idei – sorrendben 62. – fesztiválra összesen 6712 alkotást neveztek, ezek közül 395-öt mutatnak be. A február 19-ig tartó rendezvényen összesen 1012 vetítést tartanak.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*