Keresztes Ildikó a „démon, aki bennem van”

Exkluzív interjú:  Keresztes Ildikó színész énekessel. A művésznővel a Gömör kapujaként is emlegetett Putnokon, egy csendes kis irodában beszélgettem. Ildikó a már az ilyenkor megszokott fellépés előtti izgalomtól függetlenül kiváló interjúalanynak bizonyult. Beszélgetésünk gyors, pörgős és ugyanakkor tartalmas művészportrévá sikeredett. 

Mikor fogalmazódott meg benned először, hogy az énekesi pályát választod, illetve gyermekként szerettél – e színpadon fellépni?
-Hát azt most elmondhatom neked, hogy énekesnőnek nem készültem sokáig. Azt hiszem olyan 20 éves lehettem, amikor megfogalmazódott bennem, hogy ezt a pályát választom és énekesnő leszek. Addig igazából a mozgás volt, ami kitöltötte az életemet. Ebben volt minden, a balettművészet,művészi torna, ritmikus gimnasztika, majd elvégeztem a testnevelési főiskolát.

– Azt viszont tudnod kell, hogy a zene, az olyan 16-17 évesen  érintett meg először, és Én akkor még Erdélyben éltem. — Te is nagyon jól tudod, hogy akkor minden, ami magyar volt az tiltott volt. Ezért aztán a lázadó korszakom abban nyilvánult meg, hogy minden, ami tiltott, – azt  Én nagyon szeretném. Ilyen volt a magyar rockzene is abban az időben. Alapjában véve ezeken a zenéket nőttem fel: LGT, Piramis, Korall, Omega, Edda, P-Mobil. Így alakult ki bennem a zeneszeretete. – Lehet, hogy most nem hiszed el nekem, de Én sem akartam sokáig elhinni, hogy végül is énekesnő leszek.

Mi volt az első olyan fellépésed, ami emlékezetes maradt számodra, amikor azt mondtad, hogy ez igen! – ezt most odatettem és valóban az a közönségnek is jól lejött, amit produkáltál?
-Arra a mai napig jól emlékszem, hogy a magyar rádió 22-es stúdiójában készült egy kis lemez az akkori Világ Ifjúsági Találkozóra. Emlékszem, hogy ott álltam a stúdióba, a jobbomon Varga Mikivel, és a baloldalamon Deák Bill Gyulával. – Most értsd ezt jól. Én akkor ott, majdnem elájultam, hiszen ezeket az embereket a rádióban hallottam, valamint a televízióban láttam, és ismertem a sikeres dalaikat, lemezeiket.  – Gondolhatod, hogy számomra akkor ez óriási dolog volt. Ott állhattam velük, köztük és énekelhettem egy sort ezen a lemezen. – Látnod kellett volna, hogy mennyire iszonyúan meg voltam ijedve, szinte gombóc nőtt a torkomba, és alig jött ki hang a számon. Ezt követően nagyon sokat dolgoztam velük az elmúlt évek folyamán. A legnagyobb megtiszteltetés számomra, hogy szakmailag ők nemcsak, hogy elfogadtak engem, hanem a mai napig barátoknak is mondhatom ezeket az embereket. Ez volt részemre a legnagyobb elismerés és az, hogy most jó úton vagyok, jó úton járok.

Mi volt az első lemezed, ami megjelent, akár szólóban vagy közös produkcióban zenésztársaiddal?  
-Igen ez azért is jó kérdés, mert az első nagy bakelit, amin rögzítve lett a hangom, mint szólistának, az a Kormorán együttesnek a „Szerelmes énekek” című lemeze, amire három szóló dalt énekeltem fel már akkor. Az én első önálló lemezem 1999-ben jelent meg „Nem tudod elvenni a kedvem” címmel.

A közelmúltban jelent meg a „démon, aki bennem” című saját albumod. Valóban benned van a démon?  
-A démon abszolút meg van. A démon az nem hal ki belőlem, de nem kell feltétlenül egy rossz démonra gondolni.  Ez egy önmarcangoló démon, ezért sok mindent kezdünk mi egymással ott belül. Ez most a legfrissebb és a legkedvesebb gyermekem nekem.  Talán életem egyik, hozzám legközelebb álló lemeze.
– Ne gondold azt, mintha az összes többit nem szeretném. – Viszont szeretném veled és az olvasókkal megosztani, hogy a legnagyobb büszkeségem, ami a lemez kapcsán megtörtént velem az a nagy élmény, hogy Horváth Attila írta a szövegeket. Felsorolni sem tudnám most hirtelen neked, hogy a Korall a Piramis, Cserháti Zsuzsán kívül, kinek írt dalszöveget. Talán az könnyebb lenne, hogy kinek nem. Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ő jegyzi ezt az albumot.

Mennyire áll közel hozzád a slágerzene?  
-Tudod nekem a jó értelembe vett slágerzene jön be igazán. Ez attól is függ, hogy kinek mit jelent a sláger. Nem tudom mindenkinek az e sláger, amihez ő vonzódik. Én nem biztos, hogy feltétlenül azokhoz a slágerekhez vonzódok, amiket a nagy tömeg szeret. Ezért nyilván az ember szakmai füllel, szemmel másképp ítél meg egy – egy dalt. Én szeretem mindenképpen, hogyha egy dal jó, hogyha van tartalma. Nekem nagyon fontos, hogy ne csak azért legyen egy szövege egy dalnak, mert azt mégsem lehet énekelni, hogy „lálálálálálá.” Szerintem azért legyen szövege egy dalnak, hogy az szóljon valamiről, mert igazán akkor lehet jól előadni, hogyha ezeket a szavakat, ezeket a mondatokat, meg tudod tölteni tartalommal.

Mennyire mondható el rólad, hogy ha kell gyönge nő vagy, ugyanakkor, ha kell kemény is tudsz lenni?
-Ezt most jól megkérdezted. – Nem hiszem, hogy a keménység az annyira jellemző lenne rám, de valóban egy szélsőséges ember vagyok, tehát van nagyon fent, és van nagyon lent. Vagyok nagyon érzékeny, és vagyok nagyon kemény is.

Hallgatsz a szívedre, amikor az ítész szerepét kell betöltened?  
-Egyáltalán nem hallgathatok csak a szívemre. Nyílván a szívem az első, de mondjuk, egy  szakmai megmérettetésen nem hallgathatok csak a szívemre, ott muszáj a szememre és a fülemre is hagyatkoznom.  Az igaz és persze egy külön jó dolog, hogyha valaki nagyon tehetséges, mert akkor emberileg is, nagyon megtudom, szeretni. Természetesen, ha valaki nem jó, vagy nem eléggé jó, esetleg tehetségtelen, akkor hiába aranyos meg kedves, akkor bármennyire is fáj, de el kell küldenem.

A sikert a karrier és kudarcot, hogyan éled meg? Könnyen túlteszed magad ezeken?
-Hogy is mondja neked. Mindegyiket nehezen meg könnyen is. Nyilván nem jó dolog a kudarc. Ez sok mindentől függ, de van, amikor lehet építkezni belőle sokat. Az biztos nem lenne jó, ha az embernek csak sikere lenne, mert akkor azt is megunja, megszokja, és akkor nem történik semmi. Néha azért le kell menni ahhoz, hogy újra föl lehessen menni.

Vannak elképzeléseid a jövőre nézve, esetleg egy újabb lemez készítése?
-Hát most lemezkészítés nincs tervezve, hiszen annyira friss még az előző, és nem szeretném elkapkodni a lemezkészítést. Most még ennek élvezem a sikerét és nyílván majd az élő zenekarommal, amikor elkezdünk koncertezni, akkor már beépítjük a repertoárba az új lemeznek a dalait is. Erre egyébként már nagy izgalommal készülök.

Színészi múlttal is rendelkezel. Ebben az évben láthatunk már esetleg, mint színésznőt is a színpadon?
-A színházat elhanyagoltam az utóbbi 2 évben.  Az X-Faktor miatt nem tudtam darabot vállalni. Szerencsémre most már újra próbálok egy  krimi komédiát, aminek az a címe,  „Hajmeresztő” Mikó István rendezésében, aki nekem igazgatóm is volt meg kollégám is egyben. Ami fontos még számomra, hogy nagyon jó kollégákkal játszhatom együtt: Pásztor Erzsivel, Dunai Tamással, Nagy Gáborral és Bozsó Józsival, akikkel nagyon élvezzük a próbákat, és lassan indulnak a fellépések is. – Tudod, Én egy kicsit olyan vagyok, mint a maci. Márciusig nem nagyon szeretnék kijönni a barlangból. Ezért igyekszem átvészelni a februárt, aztán márciustól beindulhat a verkli.

Mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet, van valamilyen hobbid? 
-Hobbi? – kérdez vissza nevetve. – Nekem hobbira nincs időm. Viszont az állatokat szeretem nagyon, nagyon. Imádom a társművészeteket, szeretek eljárni nézőként is a színházba, vagy balett előadásokra, de tárlatotokat is szívesen látogatok. Összefoglalva, minden érdekel, ami  a művészettel kapcsolatos. Természetesen van néhány sport is, amit kedvelek, de nem űzöm már sajnos. Szívesen megyek vízilabda meccsekre, szívesen nézek műkorcsolyát vagy tornászversenyeket, és szívesen utazok, de erre nagyon kevés időm jut, pedig nagyon imádok utazni.

Erdélybe gyakran hazalátogatsz?
-Igen, ha csak tehetem, abszolút járok haza, de fellépni is, és akkor egy kicsit össze tudom hozni a kellemest a hasznossal. Ilyenkor meglátogatom édesapámat, a családomat és természetesen, a  barátaimat is.

Szerző: Az előadás fergeteges volt. Keresztes Ildikó olyan hangulatot varázsolt a több száz fős buliban, hogy a közönség helyükről felállva ovációval, és hatalmas tapssal jutalmazva – kérte a ráadás dalt, amit együtt énekeltek a művésznővel…

Amerikai Hírújság

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*