Ismerje meg a Fehér Házat Jackie Kennedyvel!

A John F. Kennedy Elnöki Könyvtár és Múzeum hétfőn nyilvánosságra hozta azon dokumentumok egy részét, amelyet az egykori First lady lánya adományozott az intézménynek.

Köztük van az 1962. február 14-i fehér házi bejárás szövegkönyvének végső változata; a könyvtár munkatársainak tájékoztatása szerint az eseményre Amerika szerte mintegy 80 millió tévénéző volt kíváncsi. A jegyzetekből kiviláglik Jackie Kennedy aprólékos figyelme a részletek iránt, ami soronként és oldalanként is jól megfigyelhető. „Minden csodás bútor az Eisenhower-házaspár érdeme, mi csak a tapétát adtuk hozzá” – ez volt az egyik olyan sor, amelyet a First lady adott a forgatókönyvhöz.

Tom Putnam múzeumigazgató szerint az iratokból megtudhatjuk, hogyan viszonyultak a Kennedyiek a kultúrához, a művészetekhez, a történelemhez és a diplomáciához. Az előzményekhez tartozik, hogy a könyvtár szeptemberben 1964-es oral history interjúkat adott közzé.

A személyes iratok között van egy párizsi útiterv is, a franciaországi kiruccanást Jackie a férjével közösen tett meg. A tízperces időszakokra lebontott menetrendben szerepel egy találkozás Charles de Gaulle köztársasági elnök feleségével, Yvonne-nal, ebéd Versailles-ban, egy balettelőadás megtekintése, valamint találkozás a média képviselőivel. De a dokumentumokból képet kaphatunk a politikus Jackie Kennedyről is, aki rövid beszédet intéz a kubai szabadságharcosokhoz 1962-ben Miami városában.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*