Franco a hűtőszekrényben

Franco a hűtőszekrényben: a Francisco Franco 1975-ben bekövetkezett halála után született fiatal spanyol művész nemzedéke több szatirikus művel támadja a diktatúrát a madridi Kortárs Művészeti Szalonon (ARCO).

“Franco továbbra is az újságok címlapján szerepel” – mondta Eugenio Merino, a frankóizmus idején eltűntek ügyében vizsgálatot folytató Baltasar Garzón vizsgálóbíró elleni minapi perre utalva. A 36 éves művész állította ki a művészeti vásár leglátványosabb művét: Francót katonai egyenruhában, napszemüvegben egy hűtőszekrényben. A gyantából, szilikonból és valódi hajjal készített alkotást 30 ezer euróért kínálják.

A “Mindig Franco” című mű azt “az elgondolást jelképezi, hogy a spanyolok szemében Franco még mindig él” – magyarázta az 1975-ben, néhány hónappal a diktátor 82 éves korában bekövetkezett halála után született művész. “Állandóan vitáznak, beszélnek róla. Egy frizsider olyan hely, ahol a dolgok életben maradnak és frissek” – tette hozzá a művész.

“Az elnyomás oly nagymértékű volt, és a diktatúra olyan sokáig tartott, hogy az emberek végül megszerették, aki szabadon engedte őket. Az én nemzedékem inkább “régészi szemmel”, kritikusabban látja a dolgokat” – mondta Fernando Sanchez Castillo. A művész tavaly vette meg Franco egykori jachtját, az Azort, amelyet szétvagdalt, és szobrokat készített a darabjaiból. A 41 éves művésznek sikerült beszerezni két szálat a diktátor szemöldökéből attól, aki a diktátor halotti maszkját készítette. Most egy átlátszó nejlonzsacskóban egy nagyító mögé vannak a falra kiakasztva. A művész szerint a szobrok és a szemöldökszálak “azt mutatják be, hogyan vált Spanyolország a piacok diktatúrájává, ahol mindent megvesznek és újra eladnak”.

Kissé távolabb egy Franco fejét ábrázoló szobor egy talpazaton forog, felismerhetetlenül gyorsan. “Ez azt mutatja, hogy Franco mindenütt jelen van, mégsem látható” – mondta Castillo arra a nemzeti emlékezettel kapcsolatos 2007-es törvényre utalva, amely elrendelte a Franco tiszteletére állított minden műemlék eltávolítását.

A törvényt az áldozatok rehabilitálására szánták, de a diktatúra sebei még ma is fájók. A diktátor örökségének megőrzésére alakult Franco Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy bepereli Eugenio Merinót és a művészeti vásár szervezetőit. “Ez a mű gyűlöletet és összeütközést szít” jelentette ki Jaime Alonso, az alapítvány alelnöke. “Ez súlyos sértés a volt államfőre nézve, akit paprikajancsivá változtatva karikíroztak” – hangsúlyozta.

Más művészek, mint a 34 éves Paula Rubio Infante a családja szenvedéséből merít inspirációt. “Fogva tartották és megkínozták a nagyszüleimet és a nagybátyáimat” – fejtette ki a művész, aki egy nagyméretű fotót állított ki, amelyen Franco katonái által meggyilkolt emberek tömegsírja látható, alatta három zsák mésszel.

“Mi vagyunk az utolsó generáció, amelynek lehetősége van közvetlenül meghallgatni azoknak a tanúvallomását, akit szenvedtek a rezsim alatt, a szüleinkét és a nagyszüleinkét” – mondta Paula Rubio Infante, aki szerint fontos továbbra is ébren tartani a kollektív emlékezetet. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*