Lemondott a német elnök

Távozik posztjáról a német szövetségi elnök, miután személyét egy napilap és a hannoveri ügyészség is korrupciós ügyekkel hozta összefüggésbe. Christian Wulff lemondását azzal indokolta, hogy elfogyott az iránta tanúsított bizalom; úgy tudni, erre a döntésre várt a a kormánykoalíció is.

Christian Wulffal kapcsolatban először a Bild magazin szerzett terhelő információkat: értesüléseik szerint a német szövetségi elnök félmillió eurós kölcsönt kapott egy vállalkozótól. Wulff előbb fenyegetéssel próbálta megakadályozni az erről szóló cikk megjelentetését, majd visszakozott, sajnálatát fejezve ki korábbi viselkedése miatt. A Bild mindenesetre közölte a cikket, az államfőt pedig a hannoveri székhelyű ügyészség is meggyanúsította – szerintük valószínűsíthető, hogy Christian Wulff Alsó-Szászország kormányfőjeként vállalkozókat juttatott jogosulatlan előnyökhöz, amiért cserébe kedvezményes hitelt és ajándék nyaralásokat kapott.

Az ügyészség még csütörtökön indítványozta Wulff mentelmi jogának felfüggesztését, ami példa nélküli a német államfői hivatal történetében – írja az Index. Helyi lapok arról számoltak be, hogy az elnök távozását már a kormánykoalíció képviselői is várták – mentelmi jogának felfüggesztéséről két héttel lemondása után dönthet a Bundestag.

(OrientPress)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*