Kína előretör az aranypiacon

A világ tavalyi aranykereslete 4.067 tonna volt. Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) adatai szerint ilyen mértékű vásárlására 1997 óta nem volt példa, ám ahhoz képest óriási változás, hogy a 14 évvel ezelőtti 331 dolláros éves átlagárról tavaly átlagosan 1.571 dollárra emelkedett a nemesfém unciánkénti ára.

A Magyar Aranypiac Kft. közleménye szerint az ipari felhasználást nem számítva, a két aranynagyhatalom, India és a nyomában lévő Kína, több mint a felét adja a világ teljes keresletének.A céghez tartozó aranypiac.hu tájékoztatása alapján a vásárló országok listáját  változatlanul India vezeti. A szubkontinens fogyasztóihoz 2011-ben 933 tonna arany áramlott, ami 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A világ második legnagyobb aranypiaca az Indiához gyors ütemben felzárkózó Kína volt tavaly 770 tonnás felhasználással. Az egy év alatt 20 százalékkal növekvő kínai kereslet láttán a közlemény szerint Marcus Grubb, a világ aranykeresletéről összeállított tanulmányt kommentáló Arany Világtanács igazgatója nem zárja ki, hogy 2012-ben a Föld legnépesebb országa  akár le is taszíthatja a trónról ázsiai szomszédját. Tavaly az utolsó negyedévében ez már be is következett, hiszen Kína a csaknem 191 tonnás fogyasztásával először utasította maga mögé a 173 tonna aranyat importáló Indiát.

Az aranypiac.hu szerint Kína jó úton halad ahhoz, hogy a globális aranypiac meghatározó szereplőjévé nője ki magát. A nagyjából 350 tonnás éves kitermelésével a kitermelői ranglistát már vezeti is. Az elemzés szerint Kína előretörése az arany piacán  államilag irányított folyamat eredménye: az aranykereskedelem liberalizálása és törvényi szabályozása, valamint a tőzsdei és kereskedelmi infrastruktúra kialakítása immár bő 10 éve tartó folyamat. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*