A kocsiban nincs Facebook

Az Amerikai Egyesült Államok közlekedési minisztériuma arra kéri az autógyártókat, hogy olyan, műszerfalba épített vezérlőpaneleket tervezzenek, amelyek blokkolják a felhasználók hozzáférését a Facebookhoz és a Twitterhez, amíg a jármű mozog – értesült az Index.

A csütörtökön kiadott, nem kötelező érvényű ajánlás azt is tartalmazza, hogy blokkolják a szöveges üzenetek írását, a böngészést, a tárcsázást és a gps-címek beütését is, kivéve, ha az autó parkol. A szervezet dolgozik egy ajánláson a kézben tartott eszközökhöz is.

Valós problémáról van szó, hiszen a statisztikák szerint 2010-ben az USA-ban a közúti balesetek tíz százalékát az okozta, hogy valami elterelte a vezető figyelmét. Ráadásul a gyártók egyre több kütyüt építenek az autókba.

Az Autógyártók Szövetsége szerint a mostani ajánlások ellentmondanak a minisztérium által 2002-ben kiadott, azóta kétszer frissített brosúrának, ráadásul nem is egyeztettek az autógyártókkal. Az előrejelzések szerint idén 5,8 millió autót (29 százalék) adnak el beépített tech funkciókkal, 2026-ra pedig az összes kocsi ilyen lesz.

(OrientPress)

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*