Színész legendák

Marilyn Monroe, polgári nevén Norma Jeane Mortenson Los Angeles – ben született 1926. június 1. – én. A Golden Globe – díjas színésznő neve napjainkban is mindenki számára ismerősen cseng.

A film díva Norma Jeane Mortensonként látta meg a napvilágot Los Angelesben, de az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven vált ismerté. Sokáig intézetben és nevelőszülőknél nevelkedett.  Édesapjával soha nem találkozott, nem ismerte. Édesanyja elmegyógyintézetbe került, Norma még alig volt 5 éves. Nagyon fiatalon 16 évesen, amikor abbahagyta tanulmányait, otthagyta a gimnáziumot és férjhez ment. 1944-ben dolgozott, mint betanított munkás. Itt figyelt fel először rá a hadsereg egyik fotósa, és a fényképésznek köszönhetően Norma nemsokára modell lett. A filmezéssel 1948-ban került kapcsolatba. Először a 20th Century Fox szerződtette kisebb szerepekre, majd ezt követően, hogy sikeresebb legyen befestette a haját szőkére és megváltoztatta nevét is. A világ így ismerte meg ’Marilyn Monroe’ néven. Csodálatos megjelenése, szépsége azonban rányomta bélyegét pályafutására. A férfiak álma volt, olyan nővé vált, aki nem tudta levetkőzni a szexbomba –image-t.

Többször tett kísérletet arra, hogy olyan filmszerepeket kapjon, ahol megmutathatja színészi tudását, képességeit, viszont a film gyártók, de még a közönség sem kívánta másnak látni, mint Monroe-t, a szex szimbólumot. Karrierjét erotikus vonzerejének köszönhette. 1950-ben a „Mindent Éváról” című Joseph L. Mankiewicz filmben tűnt fel egy egészen rövidke epizódszerepben. Első ismertebb filmje az Aszfaltdzsungel volt, azonban nemzetközi hírnevet a Niagara című filmmel szerzett. Marilyn Monroe a szex-istennő trónját is elfoglalta ezzel a szereppel. Aranyló szőkeségével, szép arcvonásával, szexis idomaival a kiváló nőt imádták és látta benne, akkor már az egész világ.

Ő volt 1953-ban az első Playboy címlap lány. A megjelenő lapot pillanatok alatt elkapkodták, felvásárolták.

Az Actor’s Stúdió – színiiskola tagja 1955-ben lett. Monroe magánélete folyamatosan célpontja volt a sajtónak. Arthur Miller íróval kötött házasságáról folyamatosan tudósítottak a lapok. pellengérre rakták John F. Kennedyvel és öccsével, Roberttel való viszonyát is. Halála máig tisztázatlan maradt. Többen azt állítják, öngyilkos lett, túl sok gyógyszert vett be. Sokan az ellenkezőjét bizonygatták, és feltételezték, hogy Monroe gyilkosság áldozatává vált. Állítólag nagy mennyiségű beöntést kapott. Ezt azonban több orvosi vélemény és kutatás is,  cáfolta. Fotó napjainkban is mindenhol megtalálhatóak. Monroe legendája, mítosza semmit sem halványodott.

Los Angeles -ben, 1962. augusztus 5-én halálozott el. Valójában, hogy a gyógyszer túladagolás végzett vele, vagy a politikusokról tudott túl sokat, az máig rejtély maradt. Halálhíre bombaként robbant a nagyvilágban, de egyvalamit a mai napig nem sikerült tisztázni, mégpedig azt, hogy vajon miért is kellett meghalnia az 50-es évek szex szimbólumának.

Tamás István

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*