Ismét árcsökkenés várható az ingatlan piacon

A tavaly októberi 10 pontos zuhanás után januárban stagnált a GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe – közölte a társaság csütörtökön sajtótájékoztatón.

A fővárosi ingatlanpiaci index 93,6 ponton állt januárban, ami a mérési hibahatáron belüli, 1,6 pontos növekedést jelent – mondta Akar László vezérigazgató.Januárban megélénkült a használt és az újszerű lakások piaca, viszont jelentősen estek az árak. Ezek a változások azonban néhány hónap alatt lecsengenek, és további jelentős elmozdulás nem várható idén ezen a piacon – közölte Borsi László, az index elkészítésében szerepet vállaló Lakásvásár Média Csoport elnöke. A piacról további információval szolgál majd a márciusi lakásvásár, ahol sűrítve jelenik meg a kínálat és a kereslet is – tette hozzá az elnök.
    Az irodapiaci index 4 pontos emelkedéssel 100 ponton, az üzlethelyiségeké 7 pontos csökkenéssel 90 ponton, a raktáraké 6 pontos emelkedéssel 95 ponton állt januárban.A lakáspiaci index – minimális emelkedéssel – 94 ponton állt. A fővárosban a családi házak és a nem panel társasházak megítélése javult az utolsó felmérésben. Legnehezebb eladni a panel lakásokat, míg a többi piacon nem változott a helyzet.A lakosság lakásépítési kedve közel áll a mélyponthoz, míg a felújítási kedve történelmi mélyponton áll. Ezer háztartásból 7 biztosan vásárolna lakást, a mélypont 3 háztartással 2010 negyedik negyedéve volt, míg a csúcson – 2006 második negyedévében – 55 háztartáson állt a mutató.A lakásfelújítást biztosan vállaló háztartások száma – szintén ezerből – 16 volt, 2006 második negyedében 138-on állt ez a mutató. A következő egy évben a lakások ára várhatóan nem változik Nyugat-Magyarországon. A valószínű árcsökkenés Budapesten 1,5 százalék, Pest megyében 2, míg Kelet-Magyarországon 3 százalék.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*