Az adózók mindig egy lépéssel előttünk járnak

„Az adózók mindig egy lépéssel előttünk járnak” – mondta Varga András, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Külső Kapcsolatokért Felelős Elnökhelyettese az intézmény idei első sajtótájékoztatóján. A csütörtöki esemény célja a 2012. évi ellenőrzési irányelvek bemutatása, az új eszközök alkalmazásának ismertetése volt. Hozzátette: „A működő vállalkozásokra úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásra, mert ők hozzák az adóbevételek legjelentősebb részét.”
 
Varga András elmondta, a mostani találkozó a média képviselőivel azért volt szükséges, mert minden év február 20-ig az adóellenőrzéssel foglalkozó szervezetnek be kell mutatnia azévi ellenőrzési irányelveit, a különlegesen fontos területek. Hiszen minden területet nem tudnak átfedni egy év alatt. „Az adóhatóságnak van egy ellenőrzési feladatköre, s van egy bizonyos revizori kapacitása, amiből gazdálkodnia kell. Erről szól ez az irányelv, hogy ezt a kapacitást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal hogyan határozza meg. Hozzátette: „A fő tevékenységi köröket tulajdonképpen mindig a gazdasági folyamatokra adott válaszok határozzák meg”.

A kiemelt ellenőrzési célok: az adózói kör szélesítése, az adó-vám szakág együttes ellenőrzése, valamint az új eszközök alkalmazása – ismertette Varga András. Az adózói kör szélesítése azért kiemelten fontos, mert az állami adóbevételek 92 százaléka innen származik – mutatott rá az elnökhelyettes. „Az adó és a vám területének integrációja túl van az első évén, tavaly a szervezet kiigazítása volt a feladat. Akkor kiderült, hogy ez egy életképes megoldás, most az adósok és vámosok együtt, de egyben külön is dolgoznak, hiszen mindenki a saját feladatkörét vizsgálja.”

Hogy mik azok az új eszközök, amik a kiemelt ellenőrzési célokhoz tartoznak, arra vonatkozóan az OrientPress Hírügynökség kérdése az elnökhelyettes elmondta, az egyik legfontosabb a fokozott adóhatósági felügyelet, valamint a becslési adatbázis. Az együttes ellenőrzés, vagyis az adósok és a vámosok munkájának integrációja tekintetében pedig újdonságnak számít, hogy mostantól a fegyveres biztosíthatja a nem fegyverest.

Az adószakmai területre vonatkozóan Varga Árpád ismertette, kiemelten kezelik egy-egy cég megalakulásánál a kockázatos csoportba tartozókat, hiszen minden újonnan alakuló vállalkozást előéletük alapján megvizsgálnak és kockázati csoportokba osztanak. Fókuszban pedig a legnagyobb valószínűséggel, legnagyobb mértékű költségvetési kárt okozó rétegek és kötelezettségszegések lesznek. „Induló vállalkozásoknál a fő célunk a prevenció, vagyis a „fantom” cégek kiszűrése, akik nemcsak az államnak, de partnereiknek is kárt okoznak” – mondta.

„A működő vállalkozásokra úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásra, mert ők hozzák az adóbevételek legjelentősebb részét” – mondta Varga Árpád. Hozzátette ugyanakkor, hogy „az adózók mindig egy lépéssel előttünk járnak”. Ezért a már működő vállalkozásoknál az adóminimalizáló folyamatok visszaszorítása is célként szerepel az ellenőrzési irányelvekben.

Mik az idei év „slágertermékei”, vagyis az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök? Legszélesebb skálát a szolgáltató szektorban mutatnak, így a tavalyihoz hasonlóan idén is téma lesz a nagykereskedelem, kiemelten a húskészítmények. Szerepel még ezek között: a közúti áruszállítás, raktározás és tárolás, vendéglátás, munkaerő-piaci szolgáltatás, biztonsági és nyomozói tevékenység, valamint egyéb személyi szolgáltatás. Ipari ágazatok tekintetében a hús-, baromfihús-készítmények gyártására, valamint az épületek építésére koncentrál 2012-ben az adóhatóság. Varga Árpád ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: bár az építőiparban visszaesés figyelhető meg, mégis jelentős visszaélések vannak a szektorban. Végül a mezőgazdaságban a növénytermesztést, az állattenyésztést és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat vesz górcső alá a NAV.

A következő évek adóellenőrzéseit pedig már idén előkészíti a hatóság, méghozzá úgy, hogy adatokat gyűjt különösen a jogi, számviteli tevékenység területén, valamint próbavásárlásokkal a magánfogorvosok bizonylati fegyelmét fogják ellenőrizni. Ennyit az adószakmai területről.

A vámszakba tekintetében fokozott ellenőrzés alá a textil-és ruházat, cipő-és lábbeli termékek importja került, hiszen, mint Varga Árpád rámutatott, ezek a hazai termék-előállítás gátjai lehetnek. A jövedéki adóellenőrzések jelentős részét az adózatlan dohánytermékek behozatalának és forgalomba kerülésének megakadályozása. „Egyre szélesedik az adóalapja a környezetvédelmi szakterületnek is, innen már mintegy 100 milliárdos összeg folyik be, de mivel viszonylag fiatal terület, sokan még nem tudják, hogy fizetniük kellene egyes termékek, mint a csomagolás, a reklámhordozó papír, illetve elektronikai berendezések” – mondta végül az elnökhelyettes. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*