A Malévval a hitelezői is buknak

Alighanem futhatnak pénzük után a Malév hitelezői, ugyanis a légitársaságban alig van bármiféle érték. Ezzel szemben százmilliárdos a hitelezői tartozás, amit ki kellene egyenlíteni.A repülőterekre érvényes leszállási jogok és az úgynevezett résidők, azaz a le- és felszállásra rendelkezésre álló időpontok a felszámolási eljárással lényegében elvesztek- írja a Magyar Hírlap.
Nem igaz az sem, hogy a Malévnak lennének ingatlanjai: a repülőtéren és a Mester utcai irodaközpontban is csak bérleményei vannak a társaságnak. A vállalatból legfeljebb az irodai eszközök, berendezések, a számítógépek valamint szoftverek értékesíthetők.

Sahin-Tóth Balázs, a Morley Allen & Overy Iroda vezető ügyvédje a Hvg.hu megkeresésére azt mondta, a Malév vagyonából legfeljebb a munkavállalói juttatásokkal kapcsolatos kötelezettségeket vagy azok egy részét tudják kifizetni. Ez az, amit a törvény szerint egyébként elsőként kell megtenni. A kifizetői sorban őket a garanciával rendelkező hitelezők követik, a sor legvégén pedig a részvényesek állnak, tulajdoni hányaduk arányában.

A szakember álláspontja szerint az tűnik a leginkább reálisnak, hogy a kisebb hitelezők hoppon maradnak, és kénytelenek lesznek lenyelni kintlévőségeiket. Az orosz állami tulajdonú bank, a VEB esetében erre elég sok megoldás kínálkozhat – benne lehet ez akár a gáz árában –, de hasonló diplomáciai háttér-megállapodásokra számíthatunk a német többségi tulajdonú reptér vagy az amerikai lízingcég esetében is.-OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*