Újabb rossz hír: a Hainan is elszállt Budapestről

Március 2-án beszünteti budapesti tevékenységét a Hainan légitársaság, amely a Malévval székmegosztási megállapodásban, úgynevezett code share-ben, üzemelteti a Budapest-Peking menetrendszerinti járatát.

Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI kérdésére megerősítette az AIRportal.hu internetes szakmai hírportál értesülését a kínai légitársaság távozásáról.

A Malév és a Hainan közös járata 2004 augusztusában indult. Az erről szóló megállapodást Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államfő magyarországi hivatalos látogatása alkalmából írták alá. Akkor évi 25 ezer utassal és évi hárommilliárd forint többletbevétellel számolt a magyar nemzeti légitársaság. A Hainan érdeklődött a Malév privatizációja iránt is, de végül nem adott be ajánlatot a pályázatra. Orbán Viktor 2010-ben tett hivatalos kínai útja után, 2011 nyarán a Demján-csoport írt alá stratégiai megállapodást a Hainannal. Akkor Csen Feng (Chen Feng), a HNA Group elnöke kiemelte: “A Hainan Airlines Peking-Budapest járata a kínai és magyar nép közötti baráti kapcsolatok ápolásának egyik meghatározó csatornájává vált”. A Hainan szállította egyébként a pekingi olimpiára a magyar csapatot.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*