HIV-beteg milliók életé van veszélyben

Indiai HIV-beteg aktivisták szerint milliók életét veszélyezteti az India és az Európai Unió (EU) által megkötni tervezett szabadkereskedelmi megállapodás, amely véget vetne a generikus gyógyszerek szegény országokba történő olcsó exportjának – közölte a SkyNews brit hírtelevízió weboldala.

India jelenleg a fejlődő világ “gyógyszertára”, mivel gyógyszeripari vállalatai figyelmen kívül hagyják az óriáscégek szabadalmait, s legyártják a termékeik olcsó változatát. A gyógyszereket ezt követően olyan szegény országokban élő betegek számára teszik elérhetővé, akik sosem lennének képesek megvásárolni az eredeti terméket. A szóban forgó megállapodás Indiának olcsóbb hozzáférést biztosít az európai termékekhez és piacokhoz, Újdelhinek cserébe nagyobb tiszteletben kell tartania a gyógyszergyártók szellemi tulajdonhoz fűződő jogát. A megállapodás ellen világszerte tüntetések alakultak ki.


“A szabadkereskedelmi megállapodás bűncselekmény. Milliók életét fogja kioltani az EU és a gyógyszervállalatok kapzsisága miatt. Az új rendszer egyszerű lesz: ha gazdag vagy, életben maradsz, ha szegény vagy, meghalsz” – sommázta ezzel kapcsolatos véleményét Loon Gankte HIV-pozitív újdelhi lakos. A férfi generikus gyógyszereket szed, és attól tart, hogy a megállapodás értelmében nem fogja tudni megfizetni a márkás tablettákat. Gankte erre jelenleg 130 fontnak (45.240 forintnak) megfelelő összeget költ évente, és azt állítja, hogy az eredetiért évi 7000 fontot (2.436.000 forintot) kellene fizetnie.Pierangelo Gandini, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) indiai missziójának vezetője úgy fogalmazott, hogy a javasolt megállapodás katasztrófa lenne a világ legszegényebb emberei számára.

Gandini hozzátette, hogy mindez nem csak a HIV-pozitívokra nézve veszélyes – akikből egyedül Indiában közel hárommillió beteg él -, de a rákbetegekre, a cukorbetegekre és a magas vérnyomással küzdőkre is. India és az EU nemrég arról állapodott meg, hogy felgyorsítja a kereskedelmi egyezménnyel összefüggő kétoldalú tárgyalásokat, hogy még az idén – feltehetően ősszel – aláírhassák a megállapodást, amely 107-ről 200 milliárd dollárra növelné a két fél közötti kereskedelmi forgalmat. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*