Tucatnyi gyógyszertár a tönk szélén

Újabb tíz-tizenkét somogyi patika jutott a tönk szélére, és a többiekre sem várnak könnyű idők. E hír a nagyobb városokban élőket talán nem rázza meg annyira, hiszen településükön több gyógyszertár is üzemelhet, de a kistelepülési patikák bezárásával egész térségek maradhatnak ellátás nélkül. Ez is a betegek, a lakosság terheit növeli, nemcsak a gyógyszerárak emelkedése szakemberek szerint – írja a Somogyi Hírlap.
Gara István, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke szerint hosszú évek egyre romló feltételrendszere, elsősorban is az árrés elvékonyodása juttatta az ágazatot oda, hogy ma már egyre kevesebben gondolkoznak patikanyitásban. Az iparba vagy külföldre tart az egyetemi gyógyszerészhallgatók négyötöde. Az erőn felül, és jellemzően még nyugdíjas éveiben is szolgáló gyógyszerészek elbúcsúzásával további lépéshátrányba kerül a vidék Somogyországa. Ez az orvoselvándorláshoz mérhető gond, figyelmeztet Gara István.
A mintegy kettőezer-ötszáz hazai gyógyszertár ötöde, ötszáz üzlet érhet lehetőségei végére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége alelnökének értesülései szerint. Kinics László azt mondta: a tavalyi 83 milliárd forintos gyógyszerkassza-csökkentés kompenzáció nélkül komoly bajok forrása lehet. Ez idő tájt már 350 vállalkozásnak volt negatív saját tőkéje. Somogy 120-130 patikája az országoshoz hasonló arányban került nehéz helyzetbe néhány évvel ezelőtt. Egyre több inkasszóval és jelzálogjog-bejegyzéssel kellett élniük a nagykereskedőknek. Kaposváron is szűntek meg gyógyszertárak, Siófokon is, a Balatonnál többen vannak kritikus helyzetben.Gara István somogyi kamarai elnök úgy látja, a 90-es évek második felében kialakult árrésrendszer alapozta meg a gondokat. Ehhez a szisztémához azóta nem nyúltak. Az öt éve létrejött árversenyeztetés, a generikus (helyettesítő) készítmények előtérbe kerülése, s még számos hatás csökkentette a jövedelmezőséget. Nem utolsósorban a 2007-2010 közötti liberalizáció. A lakosság városokba áramlása, a vidék lélekszámának –és persze emellett a fizetőképességének – a csökkenése további fenntartási nehézséget okozhat. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*