Tartós katonaéletre készül Vilmos herceg

Tartós katonaéletre rendezkedik be Vilmos herceg, a brit uralkodó unokája – legalábbis a vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek szerint.

Az idén 30 éves Vilmos – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban – a brit királyi légierő kutató-mentő tevékenységre kiképzett helikopterpilótája, és egy walesi légitámaszponton teljesít állandó szolgálatot, bár jelenleg éppen hathetes kiküldetését tölti a vitatott hovatartozású dél-atlanti Falkland-szigeteken.


A herceg katonai szolgálata az eredeti tervek szerint a jövő év közepéig tartana, ám a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap forrásai elmondták: Vilmos úgy döntött, hogy 2013 után is a légierő kötelekében marad. A lap által idézett egyik magas beosztású udvari illetékes szerint a brit trón várományosa “nagyon lelkesedik” a repülésért, és “nagyon jó” pilóta, ezért folytatni akarja katonai pályafutását.A The Sunday Telegraph forrása hozzáteszi: Vilmosnak “nem kell sietnie” azzal, hogy prominensebb szerepet vállaljon a királyi családon belül, és nagymamája, a trónra lépésének 60. évfordulóját idén ünneplő II. Erzsébet királynő sem gyakorol rá “semmiféle nyomást” ennek érdekében.
 Vilmos az idézett udvari illetékes szerint azt szeretné, ha majdani uralkodóként – és így a hadsereg főparancsnokaként – elmondhatná a brit katonáknak, hogy ő is leszolgálta a maga idejét uniformisban.A forrás szerint Vilmos herceg nem akar úgy tenni, mint nagypapája, az idén 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg – a királynő férje -, aki ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen feladni, amikor felesége 1952-ben Nagy-Britannia uralkodója lett.A királyi család tagjainak hosszú katonai szolgálatára bőséggel van követendő példa.Vilmos nagybátyja, András yorki herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia, Károly trónörökös öccse 22 évet szolgált a királyi haditengerészet harci helikopterpilótájaként, és a Falkland-szigetekért – Vilmos jelenlegi ideiglenes állomáshelyéért – Argentínával 1982-ben megvívott véres háborúban tényleges és veszélyes bevetéseken vett részt.

   Vilmos öccse, Harry herceg szintén katonai helikopterpilótaként szolgál, és épp most végezte el kitüntetéssel a brit hadsereg legfélelmetesebb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön pilóta- és lövészkiképzést.Harry már megjárta az afganisztáni frontot is, és többször kijelentette, hogy mindenképpen szeretné, ha újabb afganisztáni szolgálatra vezényelnék.Vilmos herceg, aki tavaly áprilisban esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak, a The Sunday Telegraph forrásai szerint azt akarja, hogy ha a következő néhány évben gyermekük születne, minél tovább katonacsaládban nevelkedhessen. -MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*