Elindult az űrbe a magyar műhold

Tizenegy órakor elindult az Európai Űrügynökség Vega hordozórakétája, a fedélzetén az első magyar műholddal. A fellövésre az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyanán található Kourou európai űrközpontjában került sor.A Vega hordozórakéta fedélzetén összesen kilenc műhold van – írja az index.hu. 

A Masat–1 néhány kivételtől eltekintve csupa magyar innováció eredménye. Sikerült magyar ipari háttérrel, magyar tervezésű, fejlesztésű technológiákkal egy önálló űreszközt építeni. Ez fontos lépés ahhoz is, hogy Magyarország megfigyelő státuszból hivatalos ESA-taggá válhasson, ami jót tehet a magyar űripari cégeknek, de a magyar gazdaságnak is.

Az eseményt eredetileg pár nappal korábbra, február 9-re tervezték, de az új platform indításáért felelős bizottság végül 13-ra tolta az indítást. Kovács Kálmán, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke is a Francia Guyana-i magyar delegáció tagja, aki az az irányítóközpontban volt azt mondta az index.hu-nak, hogy „tökéletes volt a start”. Ami különösen érdekes, és ilyen szempontból a magyar űrkutatásban mérföldkő, hogy a világon először került magyar mesterséges égitest az űrbe. Ez olyan fontos állomás, mint első magyar űrhajós” – fogalmazott az elnök. –OrientPress Hírügynökség-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*