Lehullott egy fénylő csillag

Whitney Houston amerikai énekesnő holttestére február11-én szombaton találtak rá Los Angelesben.

A 49 éves Whitney Houstonra egy beverly hills-i szállodában találtak rá az énekesnő már halott volt. A mentősök megpróbálták újraéleszteni, ami nem járt sikerrel. Menedzsere, Kristen Foster megerősítette halálhírét. A TMZ internetes portál szerint testőre talált rá, aki értesíthette a mentőket. A halál beálltát a halottkém 15 óra 55 percre feltételezi. A halálának okát és körülményeit a rendőrség vizsgálja, de az már most feltételezhető, hogy az idegenkezűség kizárt.

 

Az énekesnő évek óta drogproblémákkal küzdött.  Férjétől elvált, azonban a kábítószerről végérvényesen leszokni nem tudott. Whitney tervezte a nagy visszatérést, olyannyira, hogy   alig három éve egy új lemeze jelent meg. Fellépései azonban sorra botrányba fulladtak.  Először Grammy-díjat 1986-ban nyert a legjobb női popzenei előadó kategóriában.  A második nagylemeze, Whitney címmel 1987-ben jelent meg. Az album felülmúlta és megdöntötte a The Beatles és a Bee Gees rekordjait is.

Harmadik albuma 1990 novemberében jelent meg, I´m Your Baby Tonight címmel.
1992 novemberében jelent meg a The Bodyguard című filmzenei albuma a Több, mint testőr   című filmjéhez, melyben a kiváló színésszel Kevin Costnerrel óriásit alakított. Ezután több filmben albumon is közreműködött.
A The Bodyguard albummal Whitney Houston 3 Grammy-díjat is elnyerte, mellyel egy időben kiérdemelte az év albuma és Az év felvétele kitüntető címet is. Folyamatosan jelentek meg lemezei, közös albumai neves éneksekkel.

Már kislányként, tizenegy éves korától énekelt templomi kórusokban, majd nemsokára egy ifjúsági gospelkórus szólistája lett.  Fellépett édesanyjával, és több alkalommal közreműködött lemezein is. Modellként is dolgozott.

Az 1990 után egyre többet hír látott mapvilágot megromlott házasságáról, valamint a kábítószerekkel való harcáról, amely olyannyira fenyegette és már majdnem tönkretette karrierjét. Koncertjeit lemondtál, vagy ő maga mondta le. Houston igyekezett nem odafigyelni a rossznyelvű pletykákra és megjelentette a Just Whitney című albumát. Ezek a dalok már nem hozták meg számára a várt sikert.

Houston igyekezete ellenére sem tudta már házasságát rendbe hozni. Browntól 2007-ben elvált. Énekesi pályája helyett jobban foglalkoztatta drogfüggősége. Hosszú éveken át tartó kemény küzdelme már úgy látszott eredményessé válik, még egy újabb lemeze is megjelent I Look to You címmel.

A nagy visszatérés azonban nem sikerült. Halálát megrendülten fogadta a világ zenésztársadalma, valamint a felbecsülhetetlen számú rajongótábora.

Tamás István

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*