Hatalmas tüntetés a megszorítások ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap a görög parlament előtt, a rendőrség könnygázt vetett be a megmozdulás köveket és Molotov-koktélokat dobáló résztvevői ellen. VIDEO
.
A tüntetők az újabb megszorító gazdasági intézkedések ellen tiltakoztak, amelyekről vasárnap este szavazott a törvényhozás. A tüntetők Athén belvárosában épületeket gyújtottak fel,  a rendőrök könnygázt vetettek be a feldühödött tüntetők ellen. Az állami televízió arról számolt be, hogy a tüntetés átterjedt Korfu, Kréta szigetére és Thessalonikibe.
A kormány által pénteken jóváhagyott törvényjavaslat 3,3 milliárd eurós megtakarításról szól, amely feltétele a második, 130 milliárd eurós EU/IMF-mentőprogramnak és magánbanki adósságkönnyítésnek. Az első, elégtelennek bizonyult mentőprogramot 2010. májusban hagyták jóvá, 110 milliárd euró értékben.
Lukasz Papademosz miniszterelnök szombat este tévényilatkozatban figyelmeztette az országot és a törvényhozókat, hogy ha elutasítják a takarékosságot és vele a mentőprogramot, akkor Görögország “megfékezhetetlen gazdasági káoszba süllyed, és társadalmi robbanás fenyegeti”. A hónapok óta tartó tiltakozó megmozdulások közül a vasárnapi volt a legnagyobb. Résztvevői szerint a görög átlagpolgár elegendő fizetésmérséklést és adóemelést fogadott már el ahhoz, hogy ne sújtsák újabb terhekkel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*