10 százalékra csökkentenék az éttermi fogyasztás áfáját

A horvát kormány törvényjavaslata szerint 2013-tól 10 százalékra csökkentenék az éttermi étel- és italfogyasztás forgalmi adóját – derül ki a zágrábi kabinet honlapján olvasható jogszabálytervezetből.

A törvényhozásnak benyújtott módosító javaslat szerint 2013. január 1-jétől mérsékelnék az áfát a vendéglátóhelyeken történő ételfogyasztás esetén, illetve az ott felszolgált alkoholos és alkoholmentes italokra is vonatkozóan.Horvátországban jelenleg is 10 százalékos forgalmi adót kell fizetni a kereskedelmi szálláshelyeken, illetve a szállodai szolgáltatással együtt igénybe vett éttermi fogyasztások után. Ezt a kedvezményes kört terjesztenék ki minden éttermi szolgáltatásra.


A horvát turisztikai minisztérium közlése szerint az áfacsökkentés a stratégiailag kiemelt ágazat hosszú távú versenyképességét szolgálja. A nemzetközi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol a turisztikai ágazatban alacsonyabbak az adók, a válság idején is jótékony hatással van a költségvetésre, továbbá hozzájárul a szürkegazdaság kifehérítéséhez.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*