Rekordösszegű, 26 millió dolláros jelzálogadós-mentő megállapodás

Rekordösszegű, 26 milliárd dollár értékű megállapodás született az egyik oldalon szövetségi és szövetségi állami hivatalok, a másikon pedig öt amerikai nagybank között. Ez rendezi a pénzintézetek jelzálogkölcsön-visszaéléseivel kapcsolatos eljárásokat, beleértve ebbe a “hibás” jelzálog érvényesítését és a kölcsönszerződés-módosítások iránti kérelmek “helytelen” kezelését.

A mintegy egymillió jelzálogadóst érintő megállapodás értelmében az állami szervek elengedik egyes követeléseiket öt bankkal szemben, azok pedig cserébe – jelzálogleírással és hitelszerződés-módosítással – enyhítenek az adósokra nehezedő terheken. A pénzintézetek az amerikai igazságügyi és a lakásügyi és városfejlesztési minisztériummal, valamint 49 szövetségi állam főügyészi hivatalával egyeztek ki. Ohio nem értett egyet a szövetségi és szövetségi állami szerepvállalással, ezért a károsultak egy szűk körére vonatkozó, 18,6 millió dolláros külön rendezési tervet dolgozott ki. A megegyezésben részt vevő pénzintézetek a Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan Chase & Co, a Wells Fargo & Co és az Ally Financial. A legnagyobb összeggel, csaknem 12 milliárddal a Bank of America száll be, s 5 milliárd feletti összeget fizet a Wells Fargo, illetve a JPMorgan Chase is.


Az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentése szerint a kialkudott összegből 20 milliárd dollárt különítek el az ingatlantulajdonosok helyzetének enyhítésére. Ebből 10 milliárd dollárt fordítanak a “víz alá került”, vagyis az olyan adósok tőketartozásának csökkentésére, akik többel tartoznak, mint amennyit az ingatlanjuk ér, akik hátralékot halmoztak fel a törlesztésben, vagy akik fizetésképtelenné válhatnak. Hétmilliárd dollárból különböző támogatási programokat finanszíroznak majd, például a munkanélküli jelzálogadósok vagy azon katonák számára, akiknek azért kell megválniuk ingatlanjuktól, mert új szolgálati helyre vezénylik őket. További 3 milliárdból az időben fizető adósok kamatának csökkentését fogják finanszírozni.

A szövetségi és a tagállami hivatalok, amelyek a rendezés összegéből 6 milliárd dollárt kapnak, 1,5 milliárd dollárt költenek majd – bizonyos feltételek mellett – azoknak a lakástulajdonosoknak a megsegítésére, akiknek otthonát 2008. január 1. és 2011. december 31. között foglalták le. A maradék 4,5 milliárdot az igazságtalan házfoglalások miatt keletkezett szövetségi és tagállami kiadások fedezésére, valamint a háztulajdonosoknak nyújtandó tanácsadásra, jogi segítségre és hasonló programokra fordítják.A megállapodás emellett arra is kötelezi a bankokat, hogy méltányosabbá tegyék a bajba jutott adósokkal szembeni eljárást, és hogy minden esetben tartsák be a vonatkozó szövetségi és szövetségi állami törvényeket.

A bankokkal szembeni új követelmények között szerepel, hogy a pénzintézetek az ingatlan lefoglalásának kezdeményezése előtt mérlegeljék a hiteltörlesztés feltételeinek módosítását. Mindaddig tilos a jelzálogjog érvényesítése, amíg a lakástulajdonos törlesztési feltételeinek módosítása megfontolás tárgya. A bankok kötelesek megnevezni egy tisztviselőjüket, akivel a bajba jutott adós tarthatja a kapcsolatot. A pénzintézeteknek – szemben a korábban elterjedt, úgynevezett “robotaláírás” gyakorlatával, amelyben az arra illetékesek helyett ismeretlenek írták alá a házfoglalásra vonatkozó végzéseket – biztosítaniuk kell a hitelnyújtásra és a jelzálogjog érvényesítésére vonatkozó dokumentumok szabályos kiállítását.A bankok a szolgáltatási szabályok megsértése esetén 5 millió dolláros büntetéssel sújthatók. Az adósságteher enyhítéséről szóló megállapodást 3 éven belül kell teljesíteni, de a bankokat arra ösztönzik, hogy ennek legnagyobb részét már az első évben letudják.
A jelzáloghitelesek megsegítéséről kötött, rekordösszegű alku minden idők második legnagyobb olyan megállapodása Amerikában, amelyben egyfelől a szövetségi államok túlnyomó többsége, másfelől a magánszektor vesz részt. Összegét tekintve ennél csak az a megállapodás volt jelentősebb, amelyet az amerikai dohányipar 1998 novemberében kötött 46 állammal, és amelynek értelmében 206 milliárd dollárral szállt be a dohányzás okozta betegségek gyógyításának finanszírozásába. A rendezés csak a töredékét érinti a jelzálogkölcsönök visszafizetésével küszködő amerikaiaknak, így az nem terjed ki a Fannie Mae és Freddie Mac állami  jelzáloghitel-finanszírozó társaság adósaira. A CoreLogic pénzügyi elemzőcég becslése szerint az Egyesült Államokban mintegy 11 millió ingatlantulajdonos adóssága nagyobb a tulajdonát képező lakás vagy ház értékénél.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*