Magyarok a berlini filmfesztiválon

Február 19-ig tart a ma kezdődött Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért versenyeznek az alkotások. A játékfilmes versenyben magyar alkotás, Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája is szerepel.

A Berlini Filmfesztivál a cannes-i, valamint a velencei fesztivál mellett a legjelentősebb a filmfesztiválok között. Ebben az évben összesen 395 filmalkotást vonultat fel. A nagyjátékfilmek kategóriában 23 alkotás kapott meghívást, ezek közül 18 versenyez az Arany Medve díjért. A díjátadót február 18-án az esti órákban tartják. A fesztivál utolsó napján már a közönség elé kerülnek filmalkotások . A Berlinale egyébként a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja is, mely évről évre közel 300 ezer látogatót vonz.

A filmszemle ebben az évben is nívós kínálattal várja vendégeit: levetítésre kerül Werner Herzog új filmje, a Death Row című alkotás, Jason Reitman Charlize Theron főszereplésével készült, Young Adult című filmje. Angelina Jolie első rendezését, az In the Land of Blood and Honey című délszláv háborús dráma is bemutatásra kerül. A hollywoodi filmcsillag már meg érkezett Berlinbe.

A Berlinale nyitófilmje lesz a Benoit Jacquot Les Adieux á la Reine című alkotás, valamint a játékfilmes kategóriában bemutatásra kerül a Billy Bob Thornton rendezte Jayne Mansfield’s Car című film is, de láthatja a nagyközönség az Isabelle Hupóriában főszereplésével készült Captive című alkotást is.
Fliegauf Benedek filmje mellett a Berlinalén egy másik magyar alkotás is helyet kapott, amely egy szkeccs film.
A seregszemléhez számos program kapcsolódik. A legjelentősebbnek mondható talán az Európai Filmvásár, amelyen a Magyar Nemzeti Filmalap, és a Magyar Filmunió 52 magyar játékfilmet képvisel. Ilyen a Bergendy Péter ,A vizsga, és Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmje.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*