Egy bevándorló család tíz éves harca

Többéves jogi huzavona után úgy tűnik, mégis Ausztriában maradhat egy koszovói család, amelynek a sorsát évek óta követte figyelemmel az osztrák sajtó és a közvélemény.

Az anya, Nurie Zogaj után a 20 éves Arigona Zogaj és két kamaszkorú fiatalabb testvére is egyéves ausztriai vízumot kapott, amely négy évre meghosszabbítható, majd állandó tartózkodási engedélyre váltható – erősítette meg a sajtóértesülést az APA osztrák hírügynökségnek egy segélyszervezet munkatársa.
    Az eredetileg héttagú család Ausztriában tartózkodó tagjainak 2010 júliusában, nyolc éven át húzódó jogi eljárás után el kellett elhagyniuk az országot. Az eset ráirányította a figyelmet az osztrák menekültügyi eljárás összetettségére és hosszadalmas voltára. Sokan úgy vélekedtek, hogy a jogszabályok nem veszik eléggé figyelembe az emberiességi szempontokat. Bírálatok érték a hatóságokat is, mert a család Ausztriában jól beilleszkedett lakóhelye közösségébe, míg Koszovóban bizonytalan körülmények várták őket. A család helyzete ugyanakkor meg is osztotta a közvéleményt: egy 2010-es felmérésben a megkérdezettek 49 százaléka úgy vélekedett, hogy Zogajék maguk felelősek a sorsukért, míg 42 százalék az osztrák bevándorlásügyi politikát tartotta hibásnak.

   Nurie Zogaj és három gyermeke a legutóbbi kiutasítás után önként elhagyta az országot abban bízva, hogy később beutazási engedélyt kapnak. Tavaly ősszel tértek vissza az országba. A fiatalok a vízumnak köszönhetően folytathatják iskolai tanulmányaikat Ausztriában. Nurie Zogaj takarítónőként talált munkát, ahogy tavalyelőtti kényszerű távozásuk előtt is. “A család a saját lábára állt” – mondta Walter Deil, a Volkshilfe nevű osztrák segélyszervezet szóvivője. “Ez egy hosszú út volt, amelynek a végén találkozott az emberiesség és a jog” – tette hozzá.

A Zogaj család 2002-ben, illegális határátlépőként érkezett Ausztriába és ott menekültstátusért folyamodott. Kérvényüket előbb a rendes bírósági eljárásban utasították el többszöri fellebbezés után is, majd az alkotmánybíróság is megalapozatlannak találta. A hosszadalmas eljárás alatt azonban a család beilleszkedett Ausztriában. Ügyükben aláírásgyűjtő akcióba is kezdtek annak az osztrák kisvárosnak a lakói, ahol éltek. A családot humanitárius szervezetek is segítették jogi küzdelmükben.

A sajtó érdeklődését 2007-ben keltette fel a Zogaj család ügye, amikor az akkor még kiskorú Arigona az első kitoloncolási eljárás alatt megszökött, és később a sajtó arról írt, hogy a lány kétségbeesésében öngyilkosságot fontolgat. Az anya akkor Ausztriában maradhatott, hogy megkeresse a lányt. A családfővel együtt kiutasított négy másik gyerek közül két kiskorú testvér később Magyarországon keresztül ismét Ausztriába szökött, míg az apa Koszovóban maradt. A házaspár azóta elvált, a két legidősebb fiú pedig szintén nem tért vissza Ausztriába.-MTI-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*